• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li se svuda logujete preko Gugl naloga? Zbog ove prakse pokrenuta istraga, to je za nadležne "nepošteno"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povezivanje ličnih aktivnosti korisnika sa uslugama pomaže kompaniji da ih profiliše za ciljanu reklamu

  • 0
Google nalog Foto: PixieMe / Shutterstock.com

Italijanska antimonopolska uprava saopštila je danas da je pokrenula istragu protiv Gugla (Google) i njegove matične kompanije Alfabet pošto sumnja da Guglov zahtev za povezivanje ličnih podataka korisnika sa aplikacijama i uslugama firme predstavlja "nepoštenu trgovinsku praksu".

Povezivanje ličnih aktivnosti korisnika sa uslugama kao što su Guglova pretraga, Jutjub, pretraživač Hrom ili Guglove mape pomaže kompaniji da stekne uvide o ponašanju korisnika i tako ih profilišu za ciljanu reklamu.

Italijanski regulator navodi da Gugl ne saopštava korisnicima koje stvarne posledice ima njihova saglasnost sa korišćenjem ličnih podataka, prenosi ANSA.

Kupac je prema mišljenju antimonopolske uprave podstaknut da donese komercijalnu odluku koje inače ne bi doneo, pošto mu Gugl ne pruža dovoljno informacija o tome kako se njegovi lični podaci dele među pružaocima usluga.

Guglov portparol je reagovao saopštenjem u kome se navodi da će firme analizirati detalje pomenutog slučaja i sarađivati u istrazi, prenosi Teh kranč.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari