• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predviđanja za 2030. godinu: Ova zemlja će utrostručiti potrošnju struje zbog upotrebe veštačke inteligencije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potrošnja će, veruje se, dostići 50 gigavata godišnje

  • 0
Data centar, kompjuteri, baza podataka Foto: Shutterstock

Očekuje se da će potražnja za električnom energijom iz informaciono-tehnoloških (IT) centara podataka u SAD biti utrostručena do 2030. godine, jer se upotreba veštačke inteligencije (AI) povećava ubrzanim tempom, objavio je danas Mizuho sekjuritis.

Ova kompanija navela je da će potražnja centara podataka (data centers) dostići 400 teravat sati (ili 50 gigavata godišnje), što predstavlja nešto manje od deset odsto ukupnih američkih potražnje za strujom, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Oko 30 odsto trenutne potražnje električne energije za data centre je u Srednjem Atlantiku (Mid-Atlantic States), a zatim u Teksasu (13 odsto).

Očekuje se i da će obnovljivi izvori energije porasti najviše zbog toga obaveza tehnološkog sektora u vezi sa klimatskom politikom.

Potražnja za solarnom energijom povećava za sedam gigavata godišnje (21 odsto), a energija dobijena od vetra za pet gigavata (39 odsto) godišnje do 2030, navodi Mizuho sekjuritis.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari