• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dele se fotografije zlostavljanja dece, "pao" voditelj: Kompanija štiti korisnike, poziva druge da ih prijave

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci i nadležni upozoravaju da je širenje fotografija zlostavljanja izvan zakona

  • 0
whatsapp, Huw Edwards, dete plače Foto: Shutterstock, BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
  • Iz organizacije koja se bavi otkrivanjem i uklanjanjem ovakvog sadržaja sa interneta kažu da su problema svi svesni

  • Iz Vacapa odgovaraju da poštuju privatnost u komunikaciji korisnika, te da nemaju uvid u sadržaj koji oni razmenjuju

  • Nadležni traže da društvene mreže primenjuju mere, ne da budu "bezbedno mesto za kriminalce"

Ništa ne sprečava širenje fotografija zlostavljanja dece na Vacapu (WhatsApp), upozorila je jedna grupa za bezbednost. Fondacija za nadzor interneta (IWF) poziva kompaniju Meta, koja je vlasnik Vacapa, da učini više kako bi zaštitila decu i uspostavila mehanizme za tu svrhu. Grupa je predložila da ti mehanizmi mogu zaustaviti širenje materijala poput sadržaja koji je ostavio tačku na karijeru voditelja BBC-ja Hjua Edvardsa (Huw Edwards), koji je priznao krivicu po tri tačke optužnice za "pravljenje nepristojnih fotografija dece".

Portpatol Vacapa kazao je da korisnici aplikacije mogu da prijave takav sadržaj, kako bi Vacap banovao korisnika koji širi takav materijal i prijavio ga Nacionalnom centru za nestalu i zlostavljanu decu.

Fondacija za nadzor interneta pomaže da se otkrije i ukloni takav sadržaj sa interneta. Den Sekston (Dan Sexton), rukovodilac u Fondaciji, kaže da je Meta svesno izabrala da povuče poteze koji bi osigurali da se nepristojne slike ne šire dalje nakon slučaja Edvards.

Huw Edward bivši voditelj BBC-ja Hju Edvards / Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

"Postavio bih pitanje: kako će Meta sprečiti da se ovo ponovi? Šta će zaustaviti širenje ovih fotografija danas, sutra i prekosutra? Trenutno ništa ne sprečava da se fotografije i snmci dece šeruju na platformi, iako mi znamo za njih, baš kao i oni i baš kao policija", rekao je portparol.

Portparol Vacapa branio se trenutnim merama bezbednosti Vacapa (WhatsApp), navodeći da drugi mesindžeri nemaju ni takve, piše BBC.

Dodaje da je enkripcija od početka do kraja jedna od najvažnijih tehnologija za očuvanje bezbednosti svih korisnika na internetu, uključujući mlade ljude.

"Znamo da ljudi, uključujući novinare, aktiviste i političare, ne žele da čitamo njihove privatne poruke, pa smo razvili snažne bezbednosne mere kako bismo sprečili, otkrili i borili se protiv zloupotrebe, dok istovremeno održavamo bezbednost na internetu."

Vršilac dužnosti direktora obaveštajnih službi u Nacionalnoj agenciji za kriminal Rik Džons rekao je da je uz pomoć tehnologije moguće identifikovati ovakve fotografije, ali da većina kompanija odlučuje da dizajnira svoje platforme na način koji ne dozvoljava da se ona uopšte koristi.

jess phillips Džes Filips Ministarka u vladi Velike Britanije Džes Filips / Foto: Rich Dyson / Alamy / Alamy / Profimedia

Džons dodaje da se na taj način ne mogu zaštiti korisnici društvenih medija, jer kompanije prosto ne mogu da vide ilegalno ponašanje.

Ministarka bezbednosti Džes Filips rekla je da kompanije "moraju da deluju i primenjuju mere otkrivanja" kako njihove platforme ne bi bile "bezbedno mesto za kriminalce".

"Britanski zakon je kristalno jasan - stvaranje, posedovanje i distribucija fotografija zlostavljanja dece je zabranjena i i nastavljamo da ulažemo u agencije za sprovođenje zakona kako bismo podržali njihove napore u identifikaciji prestupnika i zaštiti dece.

Tehnologija postoji da otkrije i spreči zlostavljanje hiljada dece i obezbedi da žrtve dobiju privatnost zaustavljanjem stalnog deljenja i gledanja slika i video snimaka njihovog zlostavljanja", rekla je ministarka.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari