• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova žrtva prevare u Hrvatskoj: Želeo da trguje kriptovalutom, pomoću "trika" mu skinuli nekoliko hiljada evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogo je onih koji su naseli na priče "o sigurnom ulaganju"

  • 1
Prevara, novac, evri, Hrvatska Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay
  • Sa žrtvom stupila u kontakt nepoznata ženska osoba, navodeći da je agentkinja za kriptovalute

  • Tražila mu je da popuni podatke o svom bankovnom računu

  • Policija pozvala građane na oprez

Trgovanje i ulaganje u kriptovalute ni u kom slučaju nije način za brzu zaradu niti siguran način povećanja ušteđevine. Iako postoje osobe koje su ulaganjem u kriptovalute zaradile značajna sredstva, mnogo je više onih koji su ostali bez uloženog novca.

Čini se da je još više onih koji su ostali bez svog novca jer su naseli na prevaru o "sigurnom ulaganju" i izdašnoj isplati vezanoj za trgovanje kriptovalutama.

Jedan od njih je 43-godišnjak iz opštine Oriovac u Hrvatskoj, koji je sredinom avgusta poverovao u obećanje o "sigurnom ulaganju" u kupovinu kriptovaluta. Kako navode iz policije, njega je kontaktirala nepoznata ženska osoba koja mu se predstavila kao "agentkinja za kriptovalute".

Muškarac je zatim od nepoznate osobe primio link za internet bankarstvo, u koji je uneo svoje podatke o bankovnom računu, kako bi mu se izvršila isplata. Nedugo zatim primio je obaveštenje na mobilni telefon da je preko internet bankarstva podignut kredit od nekoliko hiljada evra, koji mu je nepoznata osoba skinula s računa.

Policijska uprava brodsko-posavska upozorava građane da budu oprezni, kako ne bi postali žrtve investicionih prevara.

Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinioce koji će pokušati da vas prevare ili ćete postati žrtva hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informišite i potražite nepristrasan finansijski savet pre nego što nekom date bankovne podatke ili uložite novac.

Da biste izbegli takve prevare, pre svega je potrebno biti skeptičan prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u veoma kratkom periodu – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prevarnim namerama. Tokom komunikacije nikome ne biste smeli dostavljati poverljive lične podatke, fotografije ličnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne lozinke aplikacija za internet bankarstvo niti druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija, naglašavaju iz policije, prenosi Zimo.

Saveti za smanjenje rizika od prevare

Najpre uvek tražite finansijski savet pre nego što date novac ili uložite sredstva. Kao drugo, odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja.

Kao treće, buudite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, garantovane povrate i veliku dobit.

Kao četvrto - čuvajte se budućih prevara: ako ste jednom uložili u prevaru, prevaranti će vas verovatno ponovo ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima.

Kao poslednje: obratite se policiji ako vam je nešto sumnjivo.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    30. avgust 2024. | 15:43

    Без пљачке и превара, Запад не би ни постојао - увезено у нове, привремене балканске државице.