• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tehnološki div u službi vojske SAD: Intel potpisao ugovor sa Pentagonom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravno obavezujući sporazum vredan 3,5 milijardi dolara

  • 0
Intel, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Američki proizvođač čipova Intel je dobio 3,5 milijardi dolara federalnih grantova za proizvodnju poluprovodnika za Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država i potpisao pravno obavezujući sporazum sa Pentagonom, prenosi Blumberg pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Zvanična odluka o finansiranju mogla bi da bude objavljena već ove nedelje, navode ti izvori.

Intel je dobio sredstva u okviru projekta "Sekjur enklejv" (Secure Enclave) koji obezbeđuje proizvodnju najnaprednijih čipova za potrebe američke vojske i obaveštajnih službi.

Poznato je da će Intel proizvoditi čipove za Pentagon u Arizoni i nekim drugim američkim saveznim državama, ali za sada nije jasno o kojim modelima poluprovodnika je reč.

Sporazum pokazuje da vlada u Vašingtonu veruje Intelu da će uspešno izvršiti planove Pentagona uprkos aktuelnim problemima kompanije, dodaje njujorška agencija.

Intel je prošlog meseca objavio veoma nepovoljan izveštaj o zaradi i prognozi prihoda, a akcije kompanije su ove godine pale za čak 61 odsto.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari