• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hakeri koštali Hrvatsku najmanje 10,5 miliona evra: Mete napada KBC, Aerodrom, komunalno...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podaci su za 2023. godinu

  • 0
Internet prevara prevare, sajber kriminal, haker Foto-ilustracija: Shutterstock
  • Sajber kriminala nisu bile pošteđene ni institucije

  • Strahuje se da je šteta do sedam puta veća od prijavljene

  • Stručnjaci savetuju da se obrišu stari nalozi koji se ne koriste

Na listi institucija i firmi koje su hakeri ove godine uspešno napali u Hrvatskoj nalaze se Hrvatske vode, Klinički bolnički centar Zagreb, Hrvatski auto klub HAK, Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga, Aerodrom Split, HNB, Combis, Hrvatski fudbalski savez, Labud i Badel.

Prijavljena šteta od sajber kriminala u Hrvatskoj prošle godine iznosila je 10,5 miliona evra, ali je u stvarnosti od 3 do 7 puta veća.

Primer tendera

Zbog rastućeg broja sqjber napada koji postaju sve sofisticiraniji, kao i porasta internet prevara, stručnjaci predviđaju da bi do 2025. godine šteta izazvana sajber napadima mogla dostići 10,5 triliona dolara na godišnjem nivou, piše Poslovni.hr.

Svi su meta, niko nije siguran, a kada će neko postati meta hakera pitanje je vremena, rekli su stručnjaci na konferenciji o sajber bezbednosti.

"Pretnje mogu biti veoma ciljno usmerene. Na primer, dve kompanije se takmiče na javnom tenderu za izgradnju železnice. Jedna od njih angažuje hakera na dark webu da sazna cene konkurenta, upadne u njegov sistem i promeni cenu gvožđa u njegovoj ponudi. Kompanija koja je izvršila napad tada može ponuditi nižu cenu i pobediti na tenderu.

Sve to izgleda 'skoro pa legalno' jer nema očiglednih znakova napada ili krađe", istakao je stručnjak za digitalnu forenziku Krešimir Hausknecht i dodao da je ovu vrstu manipulacije teško otkriti jer promena jedne cifre ne ostavlja očigledne tragove destruktivnog delovanja, a sve može izgledati kao administrativna greška.

Oprezno s kolačićima

"Sigurnost je timski sport. Da ne bismo bili najslabija karika u lancu, ne smemo izgubiti kontrolu nad primarnim imejlom i brojem telefona. Takođe, treba da razdvojimo privatno i poslovno, imamo nasumične i jedinstvene lozinke za svaki nalog, a sve kompanije bi trebalo da uvedu dvostruku autentifikaciju.

Važno je pratiti eventualno curenje ličnih podataka, što možemo učiniti besplatno putem sajta Have I Been Pwned, napraviti tri sigurnosne kopije podataka (live, offsite i offline), redovno ažurirati softver i pregledati postavke, ne deliti informacije gde ne treba, odvojiti vreme za čitanje liste kompanija koje traže da prihvatite kolačiće... Na kraju, treba da obrišemo stare naloge koje više ne koristimo", zaključio je Hausknecht.

(Ubrzanje.rs)

Video: Kako radi 3d štampač: Možete li da prepoznate figuru koja nastaje?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari