• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliko otkriće rudarskog startapa u Zambiji kojeg podržavaju milijarderi SAD: Koriste AI da prave "mape blaga"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od investitora je i Fond za klimu i tehnologiju koji je osnovao Bil Gejts

  • 0
rudnik, rudari, kopanje rudnika Foto: Shutterstock
  • Bakar je sve traženiji metal zbog široke upotrebe za obnovljivu energiju
  • Iz rudarskog startapa se nadaju da otkriće Mingomba u Zambiji nije jedino takvo
  • Pronašli nalazište sa čak 5 odsto bakra

Rudarska kompanija KoBold Metals, koju podržavaju milijarderi, uključujući Bila Gejtsa i Džefa Bezosa, optimistična je u pogledu potencijala za otkrivanje nekih od najtraženijih energetskih prelaznih metala.

To dolazi ubrzo nakon što je kompanija za istraživanje metala iz Silicijumske doline objavila retko otkriće ogromnog nalazišta bakra u Zambiji, piše CNBC.

Predsednik KoBold Metalsa Džoš Goldman rekao je za CNBC da su investitori kompanije oduševljeni otkrićem, posebno u vreme kada se rudarska industrija bori da održi korak sa energetskom tranzicijom koja zahteva veliku količinu metala.

"Oduševljeni su jer je to ono što smo nameravali da uradimo. Smisao kompanije je da otkrije, pronađe i razvija mineralne resurse koji su nam potrebni za energetsku tranziciju. Ovo je prva velika pobeda za kompaniju i jedno je od najneobičnijih rudnih tela na svetu", rekao je Goldman putem video konferencije..

KoBold Metals kaže da koristi veštačku inteligenciju za kreiranje "mape blaga" koja će pomoći u pronalaženju novih nalazišta bakra, litijuma, kobalta i nikla. Kompanija trenutno ima više od 60 projekata u fazi istraživanja u nekoliko zemalja.

U ovaj startao su investirali američka kompanija Andreessen Horowitz sa svojim venčer kapitalom, norveški energetski gigant Ekuinor, najveća svetsku rudarska grupa BHP i Breakthrough Energy, Fond za klimu i tehnologiju koji je osnovao Bil Gejts 2015. godine.

KoBold Metals se sada fokusira na unapređenje svog projekta Mingomba u Zambiji, za koji očekuje da će početi da proizvodi bakar u roku od deset godina, i na otkrivanje sledećeg izvora kritičnih minerala, kaže Goldman.

"Pojas bakra u centralnoj Africi je deo sveta gde možete pronaći izuzetan kvalitet. I zato smo tu. Geologija je izvanredna", rekao je on.

Naslagani bakar Foto: Shutterstock

"Ne samo da nije bilo ovakvih nalazišta. Radi se o tome da ima još toga da se nađe. Evo Mingombe, a gde je onda sledeća Mingomba? Ovo je deo sveta i vrsta nalazišta gde možemo pronaći resurse ovog obima i kvaliteta, a Zambija pruža operativno okruženje koje je zaista izvanredno", dodao je on.

Veoma tražen metal

Bakar je veoma tražen zbog njegove upotrebe u infrastrukturi obnovljivih izvora energije, sistemima za skladištenje energije i električnim vozilima. Zambija je drugi najveći proizvođač bakra u Africi posle Demokratske Republike Kongo.

KoBold Metals je saopštio da većina bakra koji se trenutno kopa ima rudu od oko 0,6 odsto, dok njeno ležište Mingomba ima sadržaj rude bakra više od 5 odsto.

"To znači da morate da kopate mnogo manje kamena da biste dobili istu količinu bakra", rekao je Goldman.

"Za ležište rude od 0,5 odsto, morate iskopati 200 kilograma stene da biste dobili 1 kilogram bakra. Za ležište rude od 5 odsto morate iskopati 20 kilograma stene da biste dobili 1 kilogram bakra. Dakle, to je mnogo manje Zemlje koju morate da 'uznemiravate' i to je mnogo manje otpada koji stvarate."

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari