• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prikupili 20 miliona evra za manje od 2 godine: Mladi startap iz Nemačke radi na smanjenju C02 u atmosferi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Došli su do 10,5 miliona evra uoči A runde, uz to osvajajući i dva granta od Evropskog fonda za regionalni razvoj

  • 0
  • Koriste rastvor tečnog sorbenta sa minimalnom energijom i proizvodnjom vodonika kao nusproizvoda

  • Njihov proces u potpunosti se može integrisati sa obnovljivim izvorima energije

  • Ugljen-dioksid i vodonik mogu se kasnije koristiti kao sirovina za hemikalije, građevinske materijale i alternativna goriva

Nemački startap ,,Greenlyte Carbon Technologies'', koji je lider u Evropi za razvijanje tehnologije za smanjenje prisustva ugljen-dioksida (DAC) u atmosferi, prikupio je 10,5 miliona evra uoči A runde, uz to osvajajući i dva granta od Evropskog fonda za regionalni razvoj. Kompanija je do sada prikupila preko 20 miliona evra od osnivanja pre 18 meseci.

Grenlyte se specijalizovao u uklanjaju CO2 iz atmosfere koristeći rastvor tečnog sorbenta sa minimalnom energijom i proizvodnjom vodonika kao nusproizvoda.

Sorbenti su nerastvorljivi materijali ili mešavine materijala koji se koriste za obnavljanje tečnosti putem mehanizma apsorpcije, adsorpcije, ili oboje

Ovaj inovativni proces može su u potpunosti integrisati sa obnovljivim izvorima energije i ne oslanja se na visoke temeprature ili pritisak. Prikupljeni ugljen-dioksid i vodonik mogu se kasnije koristiti kao sirovina za hemikalije, građevinske materijale i alternativna goriva.

"2023. godina je bila jedna od najgorih godina kada je reč o globalnom zagrevanju. U poslednjem kvartalu, postalo je jasno da je potreba za DAC tehnologija više nego neophodna. Sa novim investicijama moći ćemo da proširimo tim sa 30 na 50-oro ljudi, što će nam omogućiti da obavljamo razvoj i primenu tehnologije paralelno sa našim ubrzanim izlaskom na tržište, ubrzamo skaliranje i brže smanjimo troškove. Ova runda je dokaz naše ambicije da izgradimo ovu tehnologiju brzo", rekao je izvršni direktor i suosnivač startapa Florian Hildebrand za portal Evropske unije o startap sceni.

"Prikupljanje novca u ovako kratkom periodu je jasan indikator o poverenju koje tržište ima u našu ponudu", dodaje partner startapa, Hendrik Brandis.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari