• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaposleni u Guglu ukrao podatke za svoj startap u Kini? Predstavio ga prošle godine uz zanimljiv detalj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sumnja je se da je ukrao najmanje 500 fajlova u vezi sa veštačkom inteligencijom

  • 0
Google kompanija logo Foto: Tanjug/AP
  • Linvej Ding sumnjiči se da je od 2022. godine krao fajlove iz Gugla

  • Sumnja se da mu je indirektno pripomogao još jedan kolega

  • Ukoliko bude osumnjičen, součava se sa kaznom od 250.000 dolara po svakoj tački i do 10 godina zatvora

Tridesetosmogodišnji Linvej Ding, zaposlen u Guglu, optužen je od strane američkog Ministarstva pravde za krađu poverljive AI tehnologije dok je tajno radio za tehnološke kompanije u Kini.

Optužnica tereti Linveja Dinga po četiri tačke za krađu poslovnih tajni. Vlasti su saopštile da je uhapšen u sredu ujutru u Njuarku u Kaliforniji, oko 14 milja severoistočno od sedišta Gugla u Silicijumskoj dolini.

Sumnja se da je Ding ukrao više od 500 fajlova u kojima su detaljno navedene Guglove informacije o hardveru i softveru centra podataka sa veštačkom inteligencijom - građevinskim blokovima za moćne AI modele koji trenutno osvajaju svet - navodi se u optužnici prenosi Business Insider.

Tužioci su u optužnici naveli da je stvorio tajni startap u Kini, bez znanja Gugla, i da mu je čak pomogao kolega da se prijavi u kancelarijama Gugla u SAD, kako kompanija ne bi saznala da tajno radi u Kini.

"Imamo stroge zaštitne mere da sprečimo krađu naših poverljivih komercijalnih informacija i poslovnih tajni. Nakon istrage, otkrili smo da je ovaj zaposleni ukrao brojne dokumente i brzo smo prosledili slučaj organima za sprovođenje zakona", rekao je za Business Insider Hose Kastaneda iz Gugla.

Google Drive Foto: Nopparat Khokthong / Shutterstock.com

Plan skovao još pre dve godine?

U maju 2022, Ding je počeo tajno da učitava poverljive informacije iz Gugla na svoj privatni Google Cloud nalog, navodi se u optužnici.

Do maja 2023. Ding je takođe pokrenuo sopstveni tehnološki startup sa sedištem u Kini u prostoru veštačke inteligencije i bio je vršilac dužnosti generalnog direktora, navodi se u optužnici.

U novembru 2023, Ding je predstavio svoju kompaniju na konferenciji za investitore, a u dokumentu o kompaniji je pisalo:

"Imamo iskustva sa Google-ovom platformom za računarsku snagu od deset hiljada kartica; samo treba da je repliciramo i nadogradimo, a zatim dalje razvijamo platforma za računarsku snagu koja odgovara nacionalnim uslovima Kine", navodi se u optužnici.

Ako bude osuđen, Ding bi mogao da se suoči sa kaznom od 250.000 dolara po svakoj tački i do 10 godina zatvora.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari