• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sajlens ulaže u nove tehnologije da zaustavi klimatske promene: Imaju neobičnu poslovnu filozofiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prosečna investicija je u iznosu od 300.000 dolara, desi se da investiraju i više

  • 0
Klimatske promene, globalno zagrevanje Foto: mediadrumimages/Koen Hoekemeijer / Media Drum World / Profimedia, Mileta Mirčetić
  • Njihov cilj je da ulažu u manje novca u više startapa

  • Ocenjuju da je od toga dugoročna korist veća

  • Teže da novac raspoređuju nepristrasno - bez rundi finansiranja

Sajlens (Silence) investicioni fond, koji je već je prikupio 35 miliona dolara, želi da protrese tržište klimatskih tehnologija. Planiraju da ulažu u startape sa mnogo malih investicija i tako im pomognu.

Tim vodi Borja Moreno de los Rios, koji je iskusan na ovom polju. Sada želi da iskoristi svoje znanje u oblasti klimatskih promena, okružen takođe ekspretima u ovom oblasti.

"Ali tokom moje karijere u tehnološkoj branši, uvek sam se trudio da naučim što više kako bih zaista mogao da ostvarim uticaj u oblasti klimatskih promena. Zato, nakon što je moja poslednja kompanija preuzeta, znao sam da želim da se bavim nečim vezanim za klimu," dodao je u razgovoru za Techcrunch.

Tihi partner

Silence je već investirao u 22 različite kompanije. Oni primenjuju istu strategiju investiranja (sa nekoliko izuzetaka). Silence ne vodi runde finansiranja i ne zauzima mesta u odborima direktora.

Na ovaj način, veruju da mogu da ostanu neutralni i nepristrasni na duže staze.

"Prosečan iznos investiranja je oko 300.000 dolara. Ulažemo od 100.000 do 700.000 dolara," kaže Borja i dodaje da će biti i pratećih investicija za kompanije koje najviše obećavaju.

"Želeli smo da pronađemo način da se ne takmičimo sa postojećim venčer kapital (rizičnim) fondovima," kaže uz napomenu da su već učestvovali u investiranju sa velikim imenima.

Kaže i da ne želi da nabraja sve kombanije u koje su investirali, ali da je reč o kompanijama sa velikim potencijalom, koje grade elektrane, sisteme za upravljanje energijom, platforme za finansiranje solarne opreme...

"Postoji jedna koja je upravo brzo izrasla. Veoma smo ponosni jer smo uložili u pre-seed fazi i nikada ne vodimo runde finansiranja. Ali u ovom slučaju, kompanija se mučila da zatvori rundu jer su svi govorili 'uložićemo novac samo ako nađete vodećeg.' I niko nije hteo to da bude. Zato smo im rekli 'mi ćemo biti vas povesti'".

Zanimljivo je da za razliku od mnogih "klimatskih fondova", Silence ne želi da učestvuje u "deep tech" investicijama sa dugoročnim vremenskim okvirom.

"Na kraju – znam da je ovo pomalo kontroverzno – ali mislim da ćemo stvoriti više vrednosti za klimu kroz ove bezbednije investicije nego ako uložimo u rizične projekte sa velikim ciljevima i svi propadnu", on rekao.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari