• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stigao Devin, prvi inženjer softvera na bazi veštačke inteligencije: U poređenju sa ChatGPT-jem velika razlika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veruje se da je je ovim otvoren novi put ka budućnosti

  • 0
Cognition devin, robot Foto: Shutterstock
  • Program za kodiranje Devin može da obradi čitav projekat sam

  • Razlika između sličnih programa jeste u tome što je drugim programima neophodna pomoć

  • Da li je ovo uvod u poglavlje u kom će veštačkoj inteligenciji biti prepušten "nekreativni" deo posla, pitaju se stručnjaci 

Startap Kognišon (Cognition) na čijem su čelu poznata haj-tek imena, objavio je svoj program na bazi veštačke inteligencije, nazivan Devin.

Iako postoji više programa za kodiranje, uključujući čuveni Github Copilot, za Devin se kaže da se izdvaja iz gomile svojom sposobnošću da obrađuje čitave projekte od pisanja koda i popravljanja grešaka, do konačnog izvršenja.

Najava Devina označava značajan pomak uz pomoć veštačke inteligencije, dajući inženjerima punopravnog AI radnika (na bazi veštačke inteligencije) za svoje projekte, a ne "kopilota".

Ipak, Devin je za sada van javnosti, jer je kompanija odlučila da otvori pristup samo za određeni broj korisnika.

Šta tačno Devin može da uradi?

Direktor kompanije Skot Vu u blogu je opisao da Devin ima pristup uobičajenim alatima za programere, uključujući i sopstveni šel, kod editor i pretraživač.

Ako nešto ne izgleda kako treba (ljudskom posmatraču), moguće je zadati komandu veštačkoj inteligenciji kako bi se to popravilo. Ovo, kažu iz Kognišona, omogućuje timovima inženjera da delegiraju deo projekata veštačkoj inteligenciji i da se fokusiraju na kretivnije zadatke koji zahtevaju - ljudsku inteligenciju.

Cognition devin, robot Foto: Shutterstock

Na ovaj način, Devin nudi novu paradigmu koja može biti uvid u način na koji će se softver — i rad na računaru uopšte — razvijati u bliskoj budućnosti: radiće veštačka inteligencija, aljudi će nadzirati.

Ovaj AI inženjer, piše Venture beat, uspeo je da ispravno reši 13,86 odsto zadataka od kraja do kraja – bez ikakve pomoći ljudi. Poređenja radi, GPT-4 može da reši manje od dva odsto. Svi drugi slični modeli čak zahtevali su pomoć, gde im je rečeno koji fajl treba da se popravi.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari