• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vraća se poznati sportski komentator: Glas će mu davati veštačka inteligencija!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pregled dešavanja na Olimpijskim igrama upravo je dobio drugačiji zamah

  • 0
Paris panorama, Francuska, Olimpijada, olimpijske igre 2024 Foto: Tanjug/AP

NBC vraća verziju poznatog sportskog komentatora Ala Michaelsa na Olimpijadu ovog leta, ali s neobičnim obrtom: Njegov glas će biti kreiran uz pomoć veštačke inteligencije.

NBC je objavio u sredu da će koristiti AI softver za rekreiranje Michaelsovog glasa kako bi dostavio dnevne sažetke Letnjih igara pretplatnicima svoje Peacock streaming platforme, što predstavlja prekretnicu u korišćenju AI-a od strane velike medijske kompanije.

Upotreba AI glasa za Olimpijadu dolazi u vreme kada se tehnologija znatno razvila, posebno u mogućnosti stvaranja slika, zvuka i teksta. To je otvorilo pitanja u kreativnim industrijama, poput novinarstva, o tome kako veštačka inteligencija može, ili čak treba, da se koristi.

Novi alat nazvan "Vaš dnevni olimpijski pregled na Peacocku" omogućiće pakete sažetaka od 10 minuta, koji mogu uključivati ažuriranja događaja, priče o sportistima i drugi povezani sadržaj prilagođen preferencijama pretplatnika.

Kompanija je rekla da bi sažeci mogli biti kombinovani na oko 7 miliona različitih načina, izvučenih iz 5.000 sati uživo prenosa iz Pariza, čime se AI (veštačka inteligencija, ne čovek) efektivno čini znatno efikasnijim načinom za isporuku personalizovanih sažetaka.

"Kada su mi se obratili sa ovom idejom, bio sam skeptičan, ali naravno i radoznao", rekao je Michaels u saopštenju za medije. "Onda sam video šta su imali na umu. Rekao sam, 'Učestvujem.'"

Navodno, komentator bi trebalo da dobije kompenzaciju prenosi CNN.

Michaels, dugogodišnji novinar, trenutno je sportski komentator u emisiji "Thursday Night Football" na Amazon Prime-u. Poznat je i po svom radu na prethodnim Olimpijskim igrama za NBC i ABC, kao i po komentarisanju "Čuda na ledu" na Zimskim olimpijskim igrama 1980. u Lejk Plasidu, Njujork.

NBC je rekao da je AI sistem treniran korišćenjem prethodnih NBC audio snimaka sa komentatorom.

Kompanija je rekla da će tim NBC Sportskih urednika pregledati sav sadržaj, uključujući audio i video klipove, kako bi se osigurali da je sve tačno i da su imena ispravno izgovorena.

Alat za sažetke biće dostupan na Peacocku putem veb pretraživača i iOS i iPadOS aplikacija počevši od 27. jula.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari