• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upoznajte robota koji umesto vas pakuje namirnice: Pogledajte na koji način odlaže grožđe u kutiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim ističe da još uvek ima dosta prostora za poboljšanja

  • 0

Prvi sistem za samoposluživanje instaliran je 1986. godine u Kroger prodavnici namirnica tik izvan Atlante. Prošlo je nekoliko decenija, ali tehnologija se napokon proširila širom SAD-a. S obzirom na automatizovani pravac u kojem idu prodavnice namirnica, čini se da robotizovano pakovanje ne može biti predaleko.

Ove nedelje, MIT-ov CSAIL odeljak predstavlja RoboGrocery. On kombinuje računarsku viziju sa mekim robotskim hvatačem kako bi spakovao različite vrste proizvoda. Da bi testirali sistem, istraživači su postavili 10 objekata koje robot nije prethodno poznavao na pokretnu traku u prodavnici.

Proizvodi su išli od delikatnih kao što su grožđe, hleb, kelj, mafini i krekeri, do daleko čvršćih poput konzervi supe, kutija sa obrocima i posuda za sladoled. Sistem za viziju prvo se aktivira, detektujući objekte pre nego što odredi njihovu veličinu i orijentaciju na traci.

Kada hvatač dodirne grožđe, senzori pritiska u prstima određuju da su ona zapravo delikatna i stoga ne bi trebalo da idu na dno kese — nešto što mnogi od nas bez sumnje nauče na teži način. Zatim, primećuje da je konzerva supe čvršća struktura i stavlja je na dno kese.

"Ovo je značajan prvi korak ka tome da roboti pakuju namirnice i druge predmete u realnim okruženjima", rekao je Anan Žang, jedan od vodećih autora studije.

"Iako još uvek nismo spremni za komercijalnu primenu, naše istraživanje pokazuje moć integrisanja više modaliteta senzora u mekim robotskim sistemima", dodaju, a prenosi TechCrunch.

Tim ističe da još uvek ima dosta prostora za poboljšanja, uključujući nadogradnje na hvataču i sistemima za slikanje, kako bi se bolje odredilo kako i u kojem redosledu pakovati stvari.

Kako sistem postaje robustniji, takođe se može skalirati izvan prodavnica namirnica i u više industrijske prostore poput reciklažnih postrojenja.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari