• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliko pojačanje u Majkrosoftu: Vodeće ime u oblasti veštačke inteligencije Mustafa Sulejman "promenio dres"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do pre dve godine radio u Guglu

  • 0
Mustafa Suleyman Foto: Wikimedia/Joi Ito, Cambridge, MA, USA, Shutterstock
  • Sulejmani radio u Guglu od 2014. godine, pre dve godine pokrenuo svoj startap

  • Iz Majkrosofta potvrdili da su uzbuđeni zbog pojačanja

  • Najpoznatiji je kao suosnivač AI firme DeepMind

Na čelu novoosnovanog ogranka za razvoj veštačke inteligencije u Majkrosoftu biće pionir u toj oblasti Mustafa Sulejman, objavili su iz te tehnološke kompanije.

Sulejman trenutno vodi startap Inflection AI, ali je najpoznatiji po tome što je suosnivač AI firme DeepMind. Reč je o jednoj od najpoznatijih kompanije te vrste, koju je kupio Gugl  (Google) 2014. godine, podseća BBC.

Njegov potez učvršćuje reputaciju Majkrosofta kao lidera u oblasti veštačke inteligencije (AI), oblasti u kojoj se Gugl (Google), čini se, bori.

U objavi na platformi X istakao je da je uzbuđen što će preuzeti svoju novu poziciju, dodajući da će sa sobom povesti nekoliko kolega.

"Uzbuđen sam što će svojim znanjem, talentom i stručnošću doprineti našem istraživanju veštačke inteligencije i izradi proizvoda", rekli su i iz Majkrosofta.

Nakon što je napustio Gugl 2022. godine, gospodin Sulejman je bio suosnivač Inflection AI, startapa koji se pojavio kao jedno od najuspešnijih imena u trci generativne veštačke inteligencije i nakon što je prikupio 1,3 milijarde dolara od Microsofta i Nvidije prošlog juna.

Ovim poslednjim potezom učvrstio je svoj položaj. Microsoft je uložio milijarde u svoje partnerstvo sa proizvođačem ChatGPT Open AI, a nedavno i u francuski tehnološki startap Mistral AI.

U Guglu je drugačija slika. Javili su se brojni problemi oko novog alata tehnološkog giganta Džeminija (Gemini), kojeg pokreće veštačka inteligencija, koji je npr. odbio da prikazuje bele ljude i promenio je rasu određenih belih istorijskih ličnosti.

Na papiru Google ima sve: novac, stručnost, infrastrukturu, pristup podacima i ogromnu bazu korisnika. A ipak nekako nije pronašao svoj put.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari