• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Forbs objavio listu najbogatijih: Na kom su mestu "zverke" iz IT industrije?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemlja sa najviše milijardera je SAD, druga po redu Kina, naredna Indija

  • 0
Elon Mask, Džef Bezos,  Mark Zuckerberg,  Steve Ballmer,  Bill Gates,  LARRY ELLISON Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Newscom, ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency , Harry How / Getty images , Shutterstock
  • Najviše mesta u prvih deset zauzimaju predstavnici IT struke

  • Svet ovoj godini ima 2.781 milijardera

  • Najmlađa na Forbsovoj listi milijardera žena, 19-godišnjakinja

Najbogatiji čovek sveta na Forbsovoj listi milijardera za 2024. je izvršni direktor francuske grupacije luksuznih proizvoda LVMH Bernar Arno čije se bogatstvo procenjuje na 233 milijarde dolara.

Drugo mesto je zauzeo američki preduzetnik i izvršni direktor kompanije "Tesla" Ilon Mask sa imovinom od 195 milijardi dolara, a tik iza njega je osnivač "Amazona" Džef Bezos čija se tržišna vrednost procenjuje na 194 milijarde dolara.

Četvrti je izvršni direktor kompanije "Meta" Mark Zakerberg sa 177 milijardi dolara imovine, a peti suosnivač softverske firme "Orakl" Leri Elison koji vredi 141 milijardu dolara.

U deset najbogatijih ljudi sveta spadaju i investitor Voren Bafet sa 133 milijarde dolara, suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts 128 milijardi dolara, bivši izvršni direktor "Majkrosofta" Stiv Balmer 121 milijarda dolara, indijski preduzetnik Mukeš Ambani 116 milijardi dolara i suosvivač "Gugla" Leri Pejdž 114 milijardi dolara.

Bernard Arnault Bernar Arno Bernar Arno / Foto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Svet u 2024. ima 2.781 milijardera koji zajedno raspolažu rekordnom imovinom od 14,2 biliona dolara.

Novac je koncentrisan u samom vrhu, a svako od 14 najbogatijih poseduje imovinu koja je veća od 100 milijardi dolara, prenosi Forbs.

Kako dalje prenosi Tanjug, broj milijardera je međugodišnje porastao za 265 novih lica, a među njima je nakon uspešne turneje Eras i pevačica Tejlor Svift sa imovinom od 1,1 milijardi dolara ili nekadašnji slavni košarkaš Medžik Džonson 1,2 milijarde dolara.

Sjedinjene Američke Države su i dalje zemlja sa najvećim brojem milijardera, a njih 813 zajedno raspolažu imovinom od 5,7 biliona dolara.

Kina je i dalje druga sa 473 milijardera koji vrede 1,7 biliona dolara, a treća Indija sa 200 milijardera koji zajedno poseduju 954 milijarde dolara.

Među 2.781 milijardera je samo 369 žena, odnosno oko 13 odsto, a najbogatija žena sveta je naslednica kompanije "Loreal" Fransoaz Betankur Mejer sa 99,5 milijardi dolara.

Najstariji na Forbsovoj listi milijardera je biznismen u oblasti osiguranja Džordž Džozef koji ima pune 102 godine, a najmlađa je naslednica kompanije WEG, Brazilka Livija Voit, koja ima samo 19 godina.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari