Kako je veštačka inteligencija oblikovala budućnost požeškog Performa? Postignuta sva tri cilja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pred kompaniju koja se bavi preradom i prodajom perforiranih limova postavljena su tri cilja, među kojima je prvi bila ušteda vremena

Foto: Shutterstock
  • Ova porodična kompanija postoji od sredine prošlog veka, njome danas upravlja četvrta generacija u porodici

  • Uz pomoć veštačke inteligencije automatizovani su ranije manuelni procesi

  • Stručnjaci savetuju upotrebu veštačke intelgencije za brzu i preciznu analizu velikih količina podataka, što je neophodno za optimizaciju proizvodnih procesa

Kompanija Perform iz Požege koja se bavi prozivodnjom i preradom metala, konkretnije preradom i prodajom perforiranih limova i povezanih proizvoda u Srbiji i regionu, u procesu digitalne transformacije uz pomoć veštačke inteligencije zabeležila je tri uspeha.

Prvi među njima, za ovu porodičnu kompaniju, koja svoje početke beleži 1942. godine, bio je ušteda vremena. Ovaj cilj dostignut je sa 15 odsto uštede vremena, stoji u izveštaju stručnjaka Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije.

Perform ističu kao jedan od uspešnih primera kompanija koje su razvile i implementirale strategije digitalne transformacije, koje su ih, ocenjuju iz CDT-a, adekvatno pripremile za budućnost u kojoj će digitalne tehnologije igrati ključnu ulogu.

Iako je pre časa transformacije stepen automatizacije rada u kompaniji već bio na zavidnom nivou, postojali su aspekti koji su zahtevali dalje unapređenje, posebno u eliminaciji polu-automatskih segmenata proizvodnje. Dodaju da su prvi značajni koraci u oblasti digitalizacije već bili učinjeni uvođenjem ERP sistema, ali da su podaci bili fragmentirani i deljeni između lokalne infrastrukture i različitih klaud servisa, te da je tu uočena prilika za unapređenje.

Ocenjeno je i da je imalo potencijala za primenu mašinskog učenja koje bi moglo automatski prepoznati i preporučiti optimalne parametre za alate, bazirano na prethodnim projektima i iskustvima.

"Sa bazom podataka koja sadrži informacije o prethodno izvedenim projektima, prvi korak je bio da se razvije inteligentno rešenje za pretragu te baze", navedeno je o unapređenju rada kompanije.

"Drugi cilj, koji se ticao obrade podataka na cloud-u i kolaborativnog projektovanja, takođe je u potpunosti ostvaren. Razvojni tim sada koristi jedinstvenu klaud platformu koja podržava sve tipove uređaja. Ova integracija je eliminisala sve greške koje su se ranije javljale zbog razmene podataka, olakšavajući kolaboraciju kako unutar tima, tako i sa

klijentima.

Treći i poslednji cilj, povećanje produktivnosti zaposlenih na razvoju i u proizvodnji, takođe je postignut. Brža razmena podataka i smanjeno vreme potrebno za međusobnu komunikaciju i ispravljanje grešaka učinili su da se za isto vreme obradi više projekata", stoji u izveštaju.

Iz Centra za digitalnu transformaciju PKS podsećaju da su efikasnost i ušteda vremena kritični faktori u današnjem poslovnom okruženju i da upravo tu veštačka inteligencija dolazi do izražaja - omogućavajući brzu i preciznu analizu velikih količina podataka, što je neophodno za optimizaciju proizvodnih procesa.

Dodaju i da je to sistem koji "uči" i poboljšava se vremenom, donoseći stvarne uštede i povećavajući produktivnost, te da sve to dovodi do dugoročne održivosti i stvaranja prednosti u odnosu na konkurenciju.

(Ubrzanje.rs)