Holandski Jandeks N.V. prodao biznis u Rusiji: Na čelu nove kompanije bivši direktor, bio pod sankcijama EU

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle jedne izjave u javnosti, skinut je sa liste sankcija

Foto: TASS / ddp USA / Profimedia
  • Kompanija uskoro menja ima

  • Volož je zbog sankcija dao ostavku na funkciju direktora Jandeksa

  • Imovinu Jandeksa kupuju Rusi, među kojima i Lukoil

Holandska firma Jandeks N.V, matična kompanija ruskog tehnološkog giganta Jandeks, objavila je da je zaključila dogovor o prodaji svog biznisa u Rusiji i potpuno se povukla iz grupe akcionara.

Kompanija Jandeks N.V. će uskoro promeniti ime i zvati se Nebius grupa, a na njenom čelu će biti bivši direktor ruskog Jandeksa Arkadij Volož, prenosi Blumberg pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Volož je prvobitno dodat na listu sankcionisanih osoba Evropske unije u leto 2022. godine u okviru sankcija protiv Ruske Federacije, prenosi Komersant.

On je tražio od evropskih sudova da ukinu ovu odluku, a u decembru 2022. godine je dao ostavku na funkciju generalnog direktora Jandeksa, prenosi Tanjug.

Volož je šest meseci nakon ostavke dao izjavu u kojoj se izjasnio da je protiv ruske vojne intervencije u Ukrajini, a izvori Rojtersa navode da je on skinut sa liste sankcija u martu 2024. upravo zbog ove izjave.

Imovinu Jandeksa kupuje konzorcijum ruskih investitora među kojima je i fond koji je u vlasništvu energetske kompanije Lukoil.

(Ubrzanje.rs)