Izvinjenje Kraudstrajka pred Kongresom: Odgovornost je naša, preduzeli smo 3 mere da "svet više ne stane"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvršni direktor svedočio pred američkim Kongresom

Foto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia
  • Globalni tehnološki kvar desio se 19. jula, posledice su se osetile i u Srbiji

  • Kompanija ima velike posledice tog događaja 

  • Prethodno su bili lideri u oblasti sajber bezbednosti

Viši izvršni direktor Kraudstrajka izvinio se što je izazvao globalni prekid softvera koji je zaustavio rad bolnica, aerodroma, sistema plaćanja i personalnih računara širom sveta u julu.

Čelnik Kraudstrajka Adam Majers svedočio je pred američkim Kongresom u utorak.

"Ovde sam danas jer smo pre nešto više od dva meseca, 19. jula, izneverili svoje korisnike. U ime svih u kompaniji želim da se izvinim", rekao je uz napomenu da je kompanija razmotrila ono što se dogodilo i kako bi sprečila da se to ponovi.

Globalni IT prekid, koji je odložio letove i medicinske procedure i uzrokovao prikazivanje čuvenog Majkrosoftovog plavog ekrana smrti na računarima širom sveta, prvo je smatran sofisticiranim sajber napadom protiv Vindouza (Windows). Stvarno objašnjenje je zapravo drugačije - kompanija je objavila ažuriranje svog softvera Falcon senzora, namenjenog otkrivanju i obuzdavanju sajber pretnji, koje je umesto toga srušilo otprilike 8,5 miliona računara koji koriste Vindouz, piše Gardijan.

Foto: Lea Rae / Shutterstock.com

Majers je rekao da je kompanija preuzela punu odgovornost za taj pad. Takođe je rekao da su preduzeli mere kako bi prevenirali prekid usluga ovih razmera. Na primer, Kraudstrajk više neće apdejtovati svoje softvere svim korisnicima u isto vreme. Kompanija takođe dopušta korisnicima da odaberu kada će apdejtovati programe, te da mogu biti drugi ili treći u nizu.

Mogu odabrati i da odustanu od ažuriranja, iako na taj način mogu biti ranjiviji u pogledu sajber bezbednosti.

Proizvodi ove kompanije rangiraju se među svetski najrasprostranjenijima na svetu u polju sajber sigurnosti. Kompanija se hvalila i da obezbeđuje rad više od polovine američkih top 1.000 kompanija. Posle globalnog kraha tržišna vrednost im je opala za desetine milijardi dolara, a izvršni direktor je na višemesečnoj "izvinite-turneji".

(Ubrzanje.rs)