• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pala tužba: Akcionari protiv kompanije Crowdstrike nakon tehnološkog kvara koji je pogodio svet

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osam miliona računara širom sveta "palo je" 19. jula

  • 0
Crowdstrike, global internet outage Foto: Tanjug/AP
  • Deoničari tvrde da je posredi prevara, te da su investitori dovedeni u zabludu da su softverska ažuriranja kompanije adekvatno testirana

  • Iz kompanije poručili da bi ponavljanje incidenta moglo biti sprečeno boljim testiranjem, ali najavljuju da će se braniti

  • Tužbom se zahteva materijalna nadoknada

Akcionari tuže kompaniju CrowdStrike nakon što je ažuriranje softvera ove kompanije za sajber bezbednost izazvalo pad više od osam miliona računara širom sveta. U tužbi se navodi da je kompanja dala "lažne i obmanjujuće" izjave o testiranju svog softvera.

Takođe se navodi da je cena deonica kompanije pala za 32 odsto, što je dovelo do gubitka vrednosti na tražištu od 25 milijardi dolara (14,5 milijardi funti), piše BBC. CrowdStrike negira optužbe i navodi da će se braniti od predložene kolektivne tužbe.

U međuvremenu, kompanija je saopštila da su računari pogođeni masovnim globalnim IT problemom sada vraćeni u normalno stanje, te da je prekid otklonjen - deset dana nakon incidenta.

Tužba je podneta pred federalnim sudom u Ostinu u Teksasu, a u njoj se tvrdi da su izvršni direktori CrowdStrike-a prevarili investitore navodeći ih da veruju da su softverska ažuriranja kompanije adekvatno testirana. Njom se traži neodređen iznos naknade za investitore koji su posedovali akcije CrowdStrike-a između 29. novembra i 29. jula.

Tužba citira izjavu izvršnog direktora Georgea Kurtza sa konferencijskog poziva od 5. marta, gde je rekao da je softver kompanije "validiran, testiran i sertifikovan". CrowdStrike sa druge strane osporava navode.

"Verujemo da ova tužba nema osnova, energično ćemo braniti kompaniju", rekao je portparol.

U međuvremenu, izvršni direktor Delta Air Linesa Ed Bastian izjavio je u intervjuu za CNBC da je prekid uzrokovan padom sistema koštao avio-kompaniju 500 miliona dolara, uključujući izgubljeni prihod i naknadu putnicima.

Delta je navodno angažovala istaknutog advokata i priprema se da traži naknadu od CrowdStrike-a.

Kompanija je izjavila da bi mogla sprečiti ponavljanje incidenta boljim testiranjem i proverom softvera, uključujući i strožu kontrolu od strane programera.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari