Srpski naučnici stvorili hibridne proizvode od mesa, tehnologiju već kupile 2 nemačke firme

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sumirano

  • Hibridni proizvodi kombinuju meso sa biljnim komponentama, smanjujući ugljenični otisak
  • Dve nemačke kompanije kupile tehnologiju Instituta
  • Podsticaj malih porodičnih farmi ključan za budućnost srpske poljoprivrede

Širom sveta naučnici pokušavaju da nađu rešenje za proizvodnju što jeftinije hrane, koja je nutritivno vredna i bezbedna. Stručnjaci Instituta u Zemunu na taj zahtev odgovorili su osnivanjem "spin-of" kompanije čiji su proizvodi zasnovani na spajanju tradicionalnih proizvoda od mesa sa inovativnom, održivom tehnologijom takozvanih hibridnih proizvoda od mesa.

Pomoćnik direktora za nauku u Institutu za stočarstvo dr Nikola Stanišić kaže da su to proizvodi koji kombinuju meso sa biljnim komponentama, u većem odnosu nego što je to uobičajeno.

"Takvi proizvodi imaju smanjenu količinu mesa, samim tim, manji ugljenični otisak, a biljne komponente tu pružaju nutritivno zadovoljavanje kvaliteta proizvoda, uz zadržavanje karakterističnog ukusa, mirisa, tekstura i izgleda na koji su potrošači navikli", objašnjava dr Stanišić.

Ova proizvodnja je jeftinija i oslobađa manje ugljen-dioksida, što je jedna od najvažnijih stavki za evropske kupce.

Iz Zemuna pravo na nemačko tržište

Dve nemačke kompanije već su kupile tehnologiju razvijenu u Institutu, čime je ispunjen zadatak "spin of" koncepta – da spoji znanje i tržišne zahteve, te da preko privrede u budžet vrati novac uložen u nauku.

Nikola Delić, direktor Instituta za stočarstvo, kaže da su na globalnom nivou veliki izazovi, kao što je povećanje svetske populacije i potreba za proizvodnjom što veće količine kvalitetne hrane.

"Novi patogeni ujedno usmeravaju put nauke. Institut je i glavna odgajivačka organizacija za centralnu Srbiju koja aktivno učestvuje, zajedno sa Ministarstvom, u sprovođenju mera kada su u pitanju kvalitetna priplodna grla", navodi Delić.

Ipak, i pored potrebe za inovacijama u industriji hrane, u Institutu za stočarstvo kažu da je budućnost srpske poljoprivrede tj. stočnog fonda u podsticaju malih porodičnih farmi i razvoju lokalne zajednice u selima.

(Ubrzanje.rs/RTS)