Za 4 godine udesetostručili vrednost kompanije: Koliko je novca prikupio OpenAI u novoj rundi finansiranja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukazala se šansa i za zaposlene

Foto: Shutterstock
  • Među ulagačima poznata imena

  • Epl odustao od finansiranja

  • Kadrovske promene, čini se, nisu suzbile entuzijazan investitora

Kompanija koja stoji iza Čet Dži-Pi-Ti-ja (ChatGPT), OpenAI, prikupila je 6,6 milijardi dolara od investitora, što bi moglo da podigne procenu vrednosti te kompanije na 157 milijardi i učvrsti njen status kao jedne od najvrednijih privatnih kompanija na svetu.

Ova runda finansiranja privukla je stare investitore u rizični kapital, kao i najvećeg korporativnog partnera Majkrosoft (Microsoft), uz novo učešće kompanije Nvidia, prenosi Rojters.

Prikupljanje sredstava se poklopilo sa reorganizacijom kompanije i promenama u rukovodstvu, uključujući iznenadni odlazak dugogodišnje tehničke direktorke Mire Murati prošle nedelje.

Finansijska direktorka OpenAI Sara Frajar rekla je zaposlenima u sredu da će kompanija moći da im obezbedi likvidnost kroz tender ponudu za otkup njihovih akcija nakon finansiranja, iako detalji i vreme još nisu odlučeni. Ranije ove godine, kompanija je nekim zaposlenima omogućila prodaju akcija po procenjenoj vrednosti od 86 milijardi dolara.

Thrive Capital, koji je izdvojio oko 1,2 milijarde dolara iz kombinacije sopstvenog fonda i posebnog namenskog instrumenta za manje investitore, pregovarao je o opciji da sledeće godine uloži još milijardu dolara, ako kompanija postigne ciljani prihod, dodali su izvori.

Epl (Apple), koji je bio u pregovorima o ulaganju u OpenAI, nije se pridružio finansiranju, rekli su anonimni izvori, piše Rojters. Iz kompanije nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Foto: Tanjug/AP

Iz medija dodaju da kadrovske promene nisu odvratile entuzijazam kod većine investitora, koji očekuju značajan rast na osnovu projekcija izvršnog direktora OpenAI Sema Altmana.

Meteorski uspon OpenAI zaokupio je svetsku pažnju. Od lansiranja Čet Dži-Pi-Ti-ja, privukao je 250 miliona aktivnih korisnika nedeljno. Procena kompanije je takođe porasla sa 14 milijardi dolara u 2021. na 157 milijardi dolara, jer se prihod povećao sa nula na 3,6 milijardi dolara, što je daleko premašilo Altmanove sopstvene projekcije u to vreme.

Kompanija je rekla investitorima da se i dalje aktivno bavi veštačkom opštom inteligencijom (AGI), što znači da razvija AI sisteme koji nadmašuju ljudsku inteligenciju, povećava komercijalizaciju i pokušava da bude profitabilan.

(Ubrzanje.rs)