Otkriveno koliko unapređeni Amazonov četbot Aleksa može da košta: Ovo je cena na postojeću mesečnu pretplatu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je ranije najavljeno, usluga je unapređena uz pomoć veštačke inteligencije i moći će da obavlja nove funkcije

Foto: Shutterstock

Prošle godine bivši viši potpredsednik Amazona David Limp nagovestio je mogućnost naplaćivanja za napredniju verziju četbota Aleksa (Alexa), a sada je procurila informacija i o tome koliko bi to moglo koštati. Izveštaj Rojtersa sugeriše da bi verzija Alekse poboljšana veštačkom inteligencijom mogla koštati od 5 do 10 dolara mesečno pored Prime pretplate, dakle dodatno.

Izvori kažu Rojtersu da Amazon cilja na lansiranje novog četbota u avgustu, označavajući to kao "očajnički pokušaj" da se glasovni asistent popravi.

Plaćena verzija možda neće zahtevati od korisnika da stalno govore "Aleksa" kada razgovaraju sa asistentom. Navodno će moći da izvršava više zahteva u jednom nalogu, kao što je pisanje kratkog imejla i naručivanje hrane putem Uber Eats-a.

Prema Rojtersu, naprednija Aleksa bi takođe mogla ponuditi mogućnost "učenja" od korisnika i kreiranja rutina, poput uključivanja aparata za kafu kada se alarm ugasi. Ovo se poklapa sa prošlomesečnim izveštajem CNBC-a, koji je rekao da Amazon planira uvođenje pretplate za Aleksu koja nije povezana sa Prime pretplatom, piše The Verge.

To ne znači da će Amazon izostaviti besplatnu verziju četbota. Amazon i dalje planira da zameni osnovnu verziju sa onom koja nudi nove funkcije generativne veštačke inteligencije, ali će napredniju Aleksu staviti za one koji su spremni da plate. AI Aleksa će omogućiti korisnicima da traže savete za kupovinu, kao što je kakvu kapu i rukavice treba da kupe za planinarenje, kako je izvestio Rojters. To je slično informacijama koje pruža Rufus, Amazonov AI četbot za kupovinu.

Tokom protekle godine, Amazon je radio na obnovi svog AI asistenta kako bi držao korak sa AI četbotovima iz OpenAI-a, Google-a i Microsoft-a.

Čak je i Apple ušao u igru sa veštačkom inteligencijom sa obnovljenom verzijom Siri koja dolazi na iOS 18, a Amazon je već počeo da testira elemente svoje nove AI Alekse.

(Ubrzanje.rs)