Šta Srbija očekuje od predsedavanja Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju? Lavina kreće od decembra

Vreme čitanja: oko 1 min.

U razgovoru za Ubrzanje.rs savetnik predsednika Narodne skupštine Stefan Badža ističe da su dve teme u fokusu domaćih eksperata

Foto: Telegraf.rs, Shutterstock,
  • Prvi događaj koji će pokrenuti aktivnosti u organizaciji Srbije biće upriličen u decembru u Beogradu

  • Pored skupa na političkom - ministarskom nivou - organizuje se i skup stručnjaka

  • Teme su aktuelne: regulativa u oblasti veštačke inteligencije, međunarodna saradnja...

Srbija će zvanično započeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI) 2025. i to će trajati godinu dana. Kao "incoming chair" ima zaduženje da organizuje samit ministara, koji se održava u decembru, tako da će njeno predsedavanje simbolično početi već tada, objašnjava savetnik predsednika Narodne skupštine Stefan Badža u razgovoru za Ubrzanje.rs.

Prema njegovim rečima, izmenjen je koncept te organizacije, tako da je ovo poslednja godina rotirajućeg predsedavanja. Indija je trenutno predsedavajuća, Srbija kopredsedavajuća, a naredne godine biće jedina na toj funkciji.

Promene su usledile nakon što je GPAI postala deo OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj).

U vezi sa predstojećim samitom, kaže da se organizuje svake godine od osnivanja 2019. godine, te da je naredni u Beogradu. Ujedno, dodaje, planiraju događaj koji će okupiti eksperte za veštačku inteligenciju.

"Glavni deo je ministarski samit koji će da ima 44 ministra, predstavnike OECD zemalja i šest koje nisu, a to je više od 50 odsto globalnog BDP-a. Sve ekonomske sile su tu: Amerika, Velika Britanija, Indija, Francuska... Hoćemo da napravimo što atraktivniji događaj, da dođu eksperti iz celog sveta, a i da predstavimo što više domaći ekosistem, privredu, naučnike...", objašnjava Badža šta predsotoji.

Ujedno najavljuje teme, za koje kaže da još nisu strogo definisane.

"Biće aktuelne teme, u smislu funkcionisanja organizacije, međunarodne saradnje u oblasti veštačke inteligencije, regulative u oblasti veštačke inteligencije, načina na koji će se tretirati podaci i kako će se raditi projekti u sklopu OECD-a, kako bi omogućili što brži i integrisaniji razvoj", navodi.

Za Srbiju je bitno, ističe, da se fokusira na oblast biotehnologija i primenu inovacija u javnom sektoru.

(Ubrzanje.rs)