• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija predsedava Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju u decembru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ranije ove godine formiran je Savet za veštačku inteligenciju

  • 0
AI Veštačka inteligencija Foto: Shutterstock

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je danas da je u prvih 100 dana rada vlade formiran Savet za veštačku inteligenciju u kome se nalaze eminentni stručnjaci iz ove oblasti u Srbiji i naveo da će Srbija predsedavati Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI) u decembru.

"Kruna ovogodišnjeg rada u veštačkoj inteligenciji je u decembru kada predsedavamo GPAI i kada će sve članice OECD-a na ministarskom nivou doći u Beograd koji će praktično biti domaćin jednog od najvećih skupova veštačke inteligencije ove godine", rekao je Jovanović za Dnevnik RTS.

On je rekao da Vlada RS i Kancelarija za IT i eUpravu rade na unapređenju elektronskih usluga i razvoju veštačke inteligencije sa ciljem da elektronska uprava bude što pristupačnija i lakša za građane.

"Srbija je puno uradila na polju digitalizacije i uvođenju elektronske uprave, a nova vlada podiže lestvicu očekivanja i zadataka koji stavljamo pred nas, naš zadatak je digitalizacija najbitnijih sektora našeg društva", istakao je Jovanović.

On je dodao da je osnovni zadatak Saveta za veštačku inteligenciju da nađe primenu VI u svim sektorima.

"Mi intenzivno radimo na projektima primene VI i u narednom periodu ćemo izaći sa konkretnim predlozima i idejama kako će ova nova tehnologija o kojoj ceo svet priča olakšati naš život", rekao je Jovanović.

U okviru Programa "Skok u budućnost - Srbija 2027", Jovanović je predstavio dalje planove za proširenje Državnog data centra u Kragujevcu i najavio održavanje Međunarodne konferencije "AI_for_Life: Biotech Future Forum" koja će se održati krajem oktobra u Beogradu.

Konferencija će okupiti stručnjake iz domena biotehnologije i veštačke inteligencije iz više od 15 zemalja, a organizuju je vlada u saradnji sa Skupštinom Srbije, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarijom za IT i eUpravu, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju, Svetskim ekonomskim forumom i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Stefan Badža za Ubrzanje: "Veštačka inteligencija donosi promene, uticaće na sve"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari