• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li "goveđi pirinač" iz laboratorije može da zameni meso? Naučnici tvrde da je izvor proteina za budućnost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zrna pirinča su tretirana enzimima kako bi se stvorila optimalna sredina za rast ćelija, a zatim su im infuzirane goveđe ćelije koje su kultivisane da bi se postigao konačni hibridni proizvod

  • 1
goveđi pirinač Foto: Yonsei University / Ferrari / Profimedia
  • Istraživači iz Južne Koreje rade na kreiranju mesnih proizvoda uzgojenih u laboratoriji

  • Odlučili su se za pirinač jer ima prednost u pogledu bezbednosti u odnosu na soju ili orašaste plodove

  • Cena "goveđeg pirinča" kreće se oko 2 dolara po kilogramu

Južnokorejski istraživači uzgajali su goveđe ćelije u zrnu pirinča, što je, kako navode, veliki korak ka postizanju održivog, pristupačnog i ekološki prihvatljivog izvora proteina koji bi mogao da zameni goveđe meso.

Profesor Jinkee Hong sa Univerziteta Jonsei u Seulu, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Matter ovog meseca, rekao je da je "goveđi pirinač" prvi proizvod te vrste.

Zrna pirinča su tretirana enzimima kako bi se stvorila optimalna sredina za rast ćelija, a zatim su im infuzirane goveđe ćelije koje su kultivisane da bi se postigao konačni hibridni proizvod, koji podseća na ružičasto zrno pirinča, prenosi Rojters.

Jonseijev tim nije prvi koji radi na mesnim proizvodima uzgojenim u laboratoriji. Kompanije širom sveta lansirale su uzgajano meso: jedan od najnovijih uključuje piletinu i jegulju na biljnoj bazi i soji, plasirane na tržište u Singapuru.

Hongov tim je rekao da pirinač ima prednost u pogledu bezbednosti u odnosu na soju ili orašaste plodove jer je manje ljudi alergično na njega.

"Ako se uspešno razvije u prehrambene proizvode, kultivisani goveđi pirinač mogao bi da posluži kao održiv izvor proteina, posebno u sredinama gde je tradicionalna stočarska proizvodnja nepraktična", rekao je on.

Po ceni od oko 2 dolara po kilogramu i sa daleko manjim ugljeničnim otiskom od tradicionalnih proizvoda od govedine, kultivisani goveđi pirinač mogao bi da se takmiči na policama namirnica, rekao je Hong.

Keum Dong-kiu, koji je nedavno probao pirinčanu govedinu u korejskom restoranu sa roštilja u Seulu, rekao je da je ideja inovativna.

"Ali iskreno, mislim da ne može da ponovi sočnost ili teksturu prave govedine", rekao je Keum.

Kristijan Kramel, koji dolazi u posetu iz Nemačke, bio je nešto pozitivniji:

"Sada se još ne može porediti sa govedinom, ali kako vidim da je istraživanje u ranoj fazi, rekao bih da je to odličan put napred", rekao je Kramel.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari