• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bajden ima keca u rukavu, ova investicija rešava ozbiljno pitanje? Najveća je do sada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Finansiranje ovih projekata uključuje 489 miliona dolara iz dvopartijskog zakona o infrastrukturi i još 5,47 milijardi dolara iz Zakona o smanjenju inflacije

  • 1
Džozef Bajden Foto: Tanjug/AP
  • Industrijske emisije čine skoro četvrtinu zagađenja planete u zemlji

  • 33 projekta u više od 20 država

  • 6 milijardi dolara federalnog finansiranja za tehnologije čiste energije

Bajdenova administracija najavila je najveću investiciju u čišćenju industrijskih emisija gasova staklene bašte do sada. Ministarstvo energetike (DOE) odabralo je 33 projekta u više od 20 država kako bi dobili do 6 milijardi dolara federalnog finansiranja za tehnologije čiste energije.

Industrijske emisije čine skoro četvrtinu zagađenja planete u zemlji. Takođe se smatra najtežom vrstom zagađenja klime za sprečavanje.

Alternative pećima na fosilna goriva i industrijskim procesima zaostaju za drugim tehnologijama čiste energije. Bajdenova administracija misli da to može da promeni finansiranjem ovih projekata, sa nadom da će oni postati održivi modeli za šire oblasti industrije.

"Rešenja koja mi finansiramo su replicirana i skalabilna, što znači da će postaviti novi zlatni standard za čistu proizvodnju u Sjedinjenim Državama i širom sveta", rekla je sekretarka za energetiku Dženifer Granholm u novinama u petak poziv.

Kraft Heinz ima pravo na finansiranje do 170,9 miliona dolara u okviru programa. Koristiće novac za ažuriranje i elektrifikaciju 10 objekata u devet država, uključujući svoju fabriku u Holandiji, Mičigen, gde proizvodi ona legendarna plava pakovanja "mac and cheese".

Proizvodnja sladoleda u Vermontu, Misuriju i Tenesiju takođe će dobiti nadogradnju uz finansiranje do 20,9 miliona dolara. Unilever će novac iskoristiti za zamenu gasnih kotlova električnim kotlovima i toplotnim pumpama. Cilj je da se smanje emisije gasova staklene bašte iz proizvodnje Ben & Jerri’s, Breiers, Klondike, Magnum, Popsicle, Talenti i drugih upakovanih sladoleda.

Proizvođač Bulleit viskija Diageo Americas Suplaj će takođe zameniti grejanje na gas čistijim alternativama zahvaljujući finansiranju do 75 miliona dolara. Planiraju da koriste električne kotlove i nove toplotne baterije koje se napajaju obnovljivom energijom koja se proizvodi na licu mesta u objektima u Kentakiju i Ilinoisu. Diageo je u partnerstvu sa startapom Rondo Enerdži, koji je razvio toplotnu bateriju uz finansiranje iz fonda za klimatske investicije Bila Gejtsa, Brejkfru Enerdži Ventures.

Još 12 projekata ima za cilj smanjenje emisije ugljen-dioksida iz proizvodnje gvožđa, čelika, cementa i betona prenosi The Verge.

Za finansiranje je odabrano i pet projekata od aluminijuma i bakra. Sve su to materijali od vitalnog značaja za izgradnju infrastrukture potrebne za dekarbonizaciju ekonomije SAD.

Elektrifikacija zgrada i mašina može sprečiti zagađenje naftom, ugljem i gasom - ali samo ako se električna mreža rekonstruiše tako da radi na čistu energiju. To znači polaganje mnogo više dalekovoda napravljenih od aluminijuma i bakra i ojačanih čelikom.

Finansiranje ovih projekata uključuje 489 miliona dolara iz dvopartijskog zakona o infrastrukturi i još 5,47 milijardi dolara iz Zakona o smanjenju inflacije. Do sada odabrani projekti će i dalje morati da prođu kroz proces pregovora sa DOE pre nego što dobiju sredstva. Visoki zvaničnici administracije kažu da su projekti odabrani na osnovu procene njihove sposobnosti da smanje emisije, održivosti tržišta, brzine do primene i potencijalnih koristi za zajednicu u rasponu od novih poslova do čistijeg okruženja.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бијмирац

    28. mart 2024. | 09:49

    Џозеф Бајден има кеца у рукаву за убијање милиона људи широм света ,прскањем из авиона бомбама са осиромашеним уранијумом а ефекат стаклене баште е измишљотина глобалиста јер те промене се дешавају помоћу харпова и других стварчица које нам они сервирају.Питајте Теслу.