• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pretraga u inkognito režimu nije "bezbedna": Zbog tužbe Gugl primoran da obriše podatke o korisnicima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz kompanije poručili da su zadovoljni "ishodom tužbe"

  • 0
Gugl, Google Foto: Tanjug/AP

Američka tehnološka korporacija Gugl (Google) će izbrisati milijarde podataka korisnika o pretraživanju interneta u okviru sudske nagodbe kojom će biti okončana grupna tužba protiv kompanije.

Uslovi nagodbe su prvi put objavljeni u podnesku sudu u San Francisku, prenosi Si-En-En (CNN).

Gugl mora da obriše "milijarde zapisa podataka" koji proističu iz pregledanja interneta preko "inkognito" režima, navodi se u dokumentu, prenosi Tanjug.

Korisnici su smatrali da pretraživanje veba u "inkognito" režimu garantuje njihovu anonimnost, ali Gugl je uprkos tome prikupljao informacije o njihovim aktivnostima na internetu, navodi se u tužbi koja je prvobitno podneta 2020. godine.

Gugl će, takođe, morati da obavesti korisnike o tome kakve podatke prikuplja svaki put kada korisnik započne pretraživanje interneta u "inkognito" režimu.

Portparol Gugla Hoze Kastanjeda je rekao da je kompanija zadovoljna ishodom tužbe i tvrdi da firma "nikada ne povezuje tehničke podatke u pregledanju sa konkretnim korisnicima".

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari