• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski parlamentarci u poseti Huavejievom razvojnom centru i kampusu u Kini: "Ovo je putokaz za Srbiju"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompleks se prostire na 1.400.000 kvadratnih metara, u njemu radi 30.000 zaposlenih

  • 0
Donguan, srpski parlamentarci, Kina Foto: Tanjug / Narodna skupština Republike Srbije
  • Srpskoj delegaciji predstavljena rešenjau oblasti data centara, tehnologije čuvanja podataka i bežičnog interneta

  • Kompleks je izdeljen na više malih "sela"

  • Huaveji skoro 30 odsto godišnjeg prihoda od 100 milijardi dolara troši na razvoj, inovacije i istraživanje

Delegacija Narodne skupštine Srbije obišla je danas Huavejiev istraživačko-razvojni centar i kampus u Donguanu pored Šendžena, gde su im predstavnici kompanije predstavili neke od svojih proizvoda i usluga, poput 5G mreže, tehnologije "pametnih" gradova, sistema pomoći u vanrednim situacijama, klaud infrastrukture, kao i pružanjem tzv. "pametnih" rešenja u oblasti edukacije, zdravstva, saobraćajne infrastrukture, rudarstva.

Delegaciji su predstavljena i neka od rešenja koja Huaveji nudi u oblasti data centara, tehnologije čuvanja podataka i bežičnog interneta, prenosi Tanjug.

Srpski parlamentarci su imali priliku da se provozaju vozom kroz kompleks naučno-istraživačkog centra, koji se prostire na 1.400.000 kvadratnih metara i u kome radi 30.000 zaposlenih, kao i da posete biblioteku Huavejia.

Kompleks je izdeljen na više malih "sela", čije zgrade su izgrađene po modelu zgrada starih evropskih gradova.

Član srpske delegacije, specijalni savetnik predsednice Narodne skupštine Mihailo Jovanović podsetio je da Huaveji skoro 30 odsto godišnjeg prihoda od 100 milijardi dolara troši na razvoj, inovacije i istraživanje.

"Tu pravimo paralelu sa onim što radimo u Srbiji - da smo u poslednjih deset godina podigli četiri naučno-tehnološka parka i da je jedna od strategija Vlade republike Srbije ulaganje u inovacije, razvoj i nove tehnologije", istakao je Jovanović.

On je rad kompanije Huaveji ocenio kao dobru potvrdu koliko je ulaganje u inovacije i razvoj značajno.

Dodao je da je Huaveji dobar primer primene novih tehnologija u telekomunikacijama.

"Ovde smo videli demo mreže WiFi 8, mi u Srbiji koristimo WiFi 6. Ovo je putokaz za Srbiju, da treba što pre da implementiramo 5G mrežu i u Srbiji i da nastavimo sa implementacijom optičkih mreža i pokrivanjem cele Srbije", zaključio je Jovanović.

Kompanija postoji 37 godina

Osnovan 1987. godine, Huaveji je vodeća svetska kompanija u pružanju usluga u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i pametnih uređaja.

Sa više od 207.000 zaposlenih u više od 170 država i regiona, Huavejieve usluge koristi više od tri milijarde ljudi u svetu.

Huaveji pruža širok spektar usluga i proizvoda, od klaud inženjeringa, data centara, energetski efikasnih zelenih elektronskih uređaja, automobila i vozila, hardverske infrastrukturemi drugih usluga.

Srpska parlamentarna delegacija je boravak u Kini započela posetom Pekingu i susretom sa svojim kineskim kolegama na Četvrtom sastanku Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa.

Srpski parlamentarci su se u sredu sastali i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džaom Leđijem, kome je šefica delegacije Marina Raguš uručila pismo predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić, u kome ga poziva da dođe u Srbiju.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari