• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropa sve glasnija u zaštiti maloletnih na internetu: Hoće li se povećati starosna granica za društvene mreže

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz Danske stižu tri predloga za pooštrenje zakona

  • 0
Dete, deca, devojcica, kompijuter, kompjuter, laptop, lap top, internet, računar, facebook, fejsbuk Foto: Profimedia/Alamy
  • Prvi takav apel stigao iz Francuske 

  • Političari ocenjuju da tehnološki giganti ne preuzimaju odgovornost za decu na društvenim mrežama

  • Insistiraju na efikasnim alatima za verifikaciju starosti 

Danska premijerka Mete Frederiksen želi da Evropska unija uvede starosnu granicu od 15 godina za korišćenje društvenih mreža, u nastojanju da bolje zaštiti mlade korisnike pametnih telefona od štetnog sadržaja i zavisnosti od ekrana, piše briselski portal Politiko.

"Danas možete da napravite profil na većini platformi ako imate samo 13 godina. Ali kada imate 13 godina, još ste dete. A videli smo da je rizik za decu na društvenim mrežama prevelik", istakla je Frederiksen u tekstu za danski list "Politiken", koji je napisala zajedno sa poslanicom EU Kristel Šaldemose, prenosi dalje Tanjug.

One smatraju da bi starosna granica morala da ide uz efikasne alate za verifikaciju starosti, jer "tehnološki giganti ne preuzimaju odgovornost za to".

"Novi pravilnik o moderiranju sadržaja, Zakon o digitalnim uslugama (DSA), pokazao se nedovoljnim da se suprotstavi platformama", napisale su Frederiksen i Šaldemose.

Mete Frederiksen Danska premijerka Mete Frederiksen / Tanjug/AP

One su iznele predloge za "pooštravanje zakona", uključujući zabranu dizajna koji izazivaju zavisnost i reklamiranja maloletnicima i obavezno obaveštenje o tome koliko vremena provode na onlajn platformama.

Ideja o podizanju starosne granice odražava prošlomesečni poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona da se pristup društvenim mrežama dozvoli starijima od 15 godina na nivou EU.

(Ubrzanje.rs)

Video: Miloš je nakon posla radio na aplikaciji koja pomaže osobama sa invaliditetom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari