• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU najavljuje uvođenje carina na jeftinu robu: "Na udaru" tri kineske platforme za onlajn kupovinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do sada se roba vrednosti do 150 evra nije carinila, a u prošloj godini u EU, navodi se, stiglo je dve milijarde takvih paketa

  • 0
eu carina temu aliekspres aliexpress sejn shein Foto: Shutterstock
  • Razmatra se ukidanje donje granice vrednosti koja se carini

  • Mogla bi biti pogođena roba kupljena preko platformi Temu, Šejn i Aliekspres

  • Kritičari ovih platformi u SAD tvrde da ove kompanije potkopavaju konkurenciju

Evropska unija razmatra uvođenje carina na jeftinu robu koja je kupljena preko kineskih onlajn platformi kao što su Temu, Šejn i Aliekspres, objavio je Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na tri anonimna upućena izvora.

Prema važećim propisima EU, paketi kupljeni putem interneta iz zemalja koje nisu članice EU ne podležu carinama ako je njihova vrednost ispod 150 evra, a Evropska komisija (EK) će kasnije ovog meseca predložiti ukidanje tog praga, navode izvori.

Evropska komisija je istakla da je prošle godine iz inostranstva u EU stiglo dve milijarde paketa vrednosti ispod 150 evra i dodala da ovakav obim trgovine preko interneta testira granice i mogućnosti carine.

EU je raspravljala o pomenutom ukidanju ograničenja u okviru projekta reforme carina koji je Komisija predložila u maju 2023. godine, ali bi sada mogla da pokuša da ubrza njegovo usvajanje kako bi se suprotstavila poplavi jeftinog uvoza.

Kritičari kineskih platformi Temu i Šejn u Sjedinjenim Američkim Državama navode da ove firme koriste prednosti oslobađanja od poreza da bi potkopale konkurenciju i izbegle carine, prenosi Rojters.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari