• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Južnokorejski tehnološki gigant očekuje skok profita za više od 1.400 odsto

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samsung Electronics je najveći svetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora

  • 0
Samsung kompanija logo Foto: Tanjug/AP
  • Samsung Electronics je vodeća jedinica južnokorejskog konglomerata Samsung Group

  • Ova najava je povećala akcije Samsunga za više od 2 odsto tokom ranih sati trgovanja u Seulu

  • Uprkos rastu, kompanija se suočava sa mogućim štrajkom

Kompanija Samsung Electronics očekuje da će njen profit za tri meseca do juna 2024. skočiti 15 puta u odnosu na isti period prošle godine. Procvat veštačke inteligencije (AI) podigao je cene naprednih čipova, povećavajući prognoze kompanije za drugi kvartal.

Južnokorejski tehnološki gigant je najveći svetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora.

Ova najava je povećala akcije Samsunga za više od 2 odsto tokom ranih sati trgovanja u Seulu. Kompanija je takođe prijavila više od desetostrukog skoka profita u prva tri meseca ove godine.

U ovom tromesečju, kompanija je saopštila da očekuje da će njen profit porasti na 10,4 biliona vona (7,54 milijarde dolara), sa 670 milijardi vona prošle godine.

To premašuje prognoze analitičara od 8,8 biliona vona, prema LSEG SmartEstimate.

- Trenutno vidimo naglo rastuću potražnju za AI čipovima u centrima podataka i pametnim telefonima - rekao je Mark Ajnštajn, glavni analitičar u Tokijskoj istraživačkoj i savetodavnoj kompaniji ITR Corporation.

Optimizam u vezi sa veštačkom inteligencijom jedan je od razloga za šire tržište tokom prošle godine, koji je u sredu gurnuo S&P 500 i Nasdak u Sjedinjenim Državama do novih rekorda.

Tržišna vrednost giganta za proizvodnju čipova Nvidia je prošlog meseca prešla preko 3 biliona dolara, nakratko zadržavši prvo mesto kao najvrednija kompanija na svetu.

- Bum veštačke inteligencije koji je u velikoj meri podstakao Nvidiju takođe povećava zaradu Samsunga i zaista celog sektora - dodao je gospodin Ajnštajn.

Samsung Electronics je vodeća jedinica južnokorejskog konglomerata Samsung Group.

Sledeće nedelje, tehnološka kompanija se suočava sa mogućim trodnevnim štrajkom, za koji se očekuje da počne u ponedeljak. Sindikat radnika traži transparentniji sistem bonusa i slobodnog vremena, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

(Ubrzanje.rs)

Video: Yugoimport-SDPR predstavio srpsku odbrambenu industriju na prestižnoj izložbi "Eurosatory 2024"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari