• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Intel otpušta 15.000 zaposlenih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Troškovi kompanije previsoki, plan je da se srežu za 10 milijardi dolara do 2025. godine

  • 0
Intel Foto: Shutterstock
  • Prognoza za drugu polovinu 2024. lošija nego što je očekivano

  • Sa vrha kompanije ocenjuju da je firma ranije predvodila svetski tehnološki napredak, ali da je sporo prihvatila "novi talas" 

  • Otpuštanje 15.000 radnika više je od 15 odsto ukupnog broja zaposlenih

Intel je u četvrtak najavio zaposlenima da će otpustiti više od 15 odsto svog osoblja, odnosno 15.000 zaposlenih. Ovo masovno smanjenje broja zaposlenih deo je velikog plana da se smanje troškovi za 10 milijardi dolara do 2025. godine, nakon lošeg izveštaja o zaradi za drugo tromesečje i prognoze.

"Naši prihodi nisu rasli kako smo očekivali – i još uvek nismo u potpunosti iskoristili moćne trendove, poput veštačke inteligencije (AI)," rekao je izvršni direktor ove američke tehnološke korporacije Pat Gelsinger u memorandumu zaposlenima.

"Naši troškovi su previsoki. Potrebne su nam hrabrije akcije, posebno s obzirom na naše finansijske rezultate i prognozu za drugu polovinu 2024. godine, koja je teža nego što se ranije očekivalo."

Kako Gelsinger opisuje, Intel se borio da iskoristi AI bum na isti način kao što su to uradile druge hardverske kompanije, poput (E)Nvidije. Intel je predvodio revoluciju u industriji tehnologije oko CPU čipova pre otprilike 25 godina, ali je bio spor u prihvatanju novih talasa računarstva poput pametnih telefona i veštačke inteligencije. Gelsinger kaže da su godišnji prihodi Intela pali za 24 milijarde dolara između 2020. i 2023. godine, uprkos tome što je broj zaposlenih porastao za 10 odsto u istom periodu. To je u oštrom kontrastu sa drugim proizvođačima čipova tokom AI buma, koji su zabeležili astronomski rast prihoda i vrednovanja, prenosi TechCrunch.

Patrick Paul Gelsinger, Patrik Pol Gelsinger Pat Gelsinger / Foto: Thomas Koehler / imago stock&people / Profimedia

Intel je prijavio pad prihoda od 1 odsto za drugo tromesečje u poređenju sa istim periodom prošle godine. Kompanija je pripisala gubitak nepovoljnim uslovima vezanim za njene AI PC proizvode. Kompanija takođe obustavlja isplatu dividende akcionarima počevši od četvrtog kvartala 2024. godine, i predviđa da će trendovi u drugoj polovini godine biti "izazovniji" nego što se ranije očekivalo.

Pored otpuštanja, Intel će sledeće nedelje ponuditi zaposlenima mogućnost za prijavu na program "dobrovoljnog odlaska", prema memorandumu. Kompanija takođe najavljuje poboljšanu ponudu za penzionisanje za kvalifikovane zaposlene.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari