• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Telegram promenio politiku poslovanja: Kompanija ohrabruje prijavljivanje sadržaja iz privatnih četova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kažu da je ova opcija postojala i ranije, ali da je ovako dobila na vidljivosti

  • 0
mobilni telefon telegram aplikacija drustvene mreze Foto: Shutterstock
  • Durov se oglasio nakon hapšenja tvrdeći da je usmeravanje nezadovoljstva na rukovostvo pogrešan potez francuskih vlasti

  • Njegovo hapšenje prethodilo je promeni

  • Platforma je takođe otvorila imejl adresu za automatske zahteve za uklanjanje

Telegram omogućuje korisnicima da prijave privatan čet, navodi kompanija u svojim odgovorima na česta pitanja, tzv. FAQ (frequently asked questions). Ova promena dešava senakon hapšenja osnivača Telegrama Pavela Durova u Francuskoj prošlog meseca, zbog "zločina počinjenih od strane trećih lica" na platformi.

Ovaj mesindžer, kojeg koristi skoro milijardu aktivnih korisnika, nema više reputaciju minimalno nadgledanog. U ranijoj FAQ listi bilo je istaknuto da su privatni četovi bili zaštićeni od zahteva za moderairanjem.

"Sva Telegram ćaskanja i grupna ćaskanja su privatna među njihovim učesnicima. Ne obrađujemo nikakve zahteve u vezi sa njima", stajalo je ranije.

Od sinoć Telegram je revidirao FAQ stranicu.

"Sve aplikacije Telegrama imaju opciju "prijavi", koja vam omogućavaju da označite ilegalni sadržaj za naše moderatore – u samo nekoliko klikova", navodi kompanija na svojoj ažuriranoj stranici sa često postavljanim pitanjima.

Platforma je takođe otvorila imejl adresu za automatske zahteve za uklanjanje, sa uputstvom za korisnika da pošalju link ka sadržaju koji zahteva pažnju moderatora.

Nije jasno kako i da li ova promena utiče na sposobnost Telegrama da odgovori na zahteve agencija za sprovođenje zakona. Kompanija je ranije sarađivala sa sudskim nalozima da podeli određene informacije o svojim korisnicima.

Za Tech Crunch su rekli da su korisnici uvek mogli da prijave poruke iz bilo koje grupe, uz pomoć "prosleđivanja". Promena u FAQ samo čini "jasnijim kako prijaviti sadržaj na Telegramu, uključujući i putem DSA."

Ažuriranje jezika u FAQ-u usledilo je nakon hapšenja Durova u Francuskoj u vezi sa istragom zločina vezanih za slike zlostavljanja dece, trgovinu drogom i lažne transakcije.

Odgovarajući na svoje hapšenje, Pavel Durov je na svom Telegram kanalu kritikovao ovu akciju: "Korišćenje zakona iz ere pre pametnih telefona da bi se direktor optužio za zločine koje su počinile treće strane na platformi kojom upravlja pogrešan je pristup."

On je tvrdio da je uobičajena praksa za zemlje nezadovoljne internet servisom da pokrenu pravni postupak protiv samog servisa, a ne protiv njegovog rukovodstva.

Durov je upozorio da, ako bi preduzetnici bili odgovorni za potencijalne zloupotrebe svojih proizvoda, "nijedan inovator nikada ne bi stvorio nove alate."

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari