• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova kazna za Gugl: Treba da plati 2,4 milijarde evra zbog jedne od usluga koje pruža

Vreme čitanja: oko 2 min.

U presudi se navodi da je zloupotrebio dominaciju na tražištu

  • 0
Gugl Google tajne Foto: Shutterstock/kovop
  • Gugl razočaran presudom

  • Stručnjaci u oblasti prava ocenili da su ovo loše vesti za Gugl, "koji je iscrpeo sva pravna sredstva"

  • Prošle nedelje britanski regulatori su privremeno zaključili da je Gugl koristio antikonkurentne prakse kako bi dominirao tržištem

Najviši evropski sud je presudio da Gugl (Google) mora platiti kaznu od 2,4 milijarde evra zbog zloupotrebe dominacije na tržištu putem svoje usluge poređenja cena u šopingu, sajta za poređenje cena Kelkoo. Tehnološki gigant se žalio na kaznu, koja je prvobitno izrečena od strane Evropske komisije 2017. godine. U to vreme, to je bila najveća kazna koju je Komisija ikada izrekla, iako je kasnije nadmašena kaznom od 4,3 milijarde evra, takođe protiv Guglea.

Gugl je izrazio razočaranje presudom. Ova odluka stavlja tačku na dugogodišnji spor koji je započela britanska firma Foundem 2009. godine, dok je Velika Britanija još uvek bila deo EU. Još jedan od tužilaca nazvao je presudu "pobedom za poštenu konkurenciju i izbor potrošača" u objavi na X mreži.

Evropski sud pravde (ECJ), koji je doneo današnju presudu, naveo je da je Komisija ispravno zaključila da je ponašanje Gugla bilo "diskriminatorno" i da žalba mora biti odbijena u celini. Naloženo je Guglu i njegovom vlasniku Alfabetu (Alphabet) da snose svoje troškove i plate troškove Evropske komisije.

U izjavi, Gugl je naveo da je 2017. godine izvršio promene kako bi se uskladio sa odlukom Evropske komisije.

"Naš pristup uspešno funkcioniše više od sedam godina, generišući milijarde klikova za više od 800 usluga za poređenje cena", rečeno je.

Profesorka prava na Institutu u Nici izjavila je da je ovo "važna presuda", piše BBC.

"Ovo su loše vesti za Gugl, koji je iscrpeo svoja pravna sredstva u ovom slučaju", rekla je, istovremeno ukazujući na to da bi kompanija mogla imati još problema u budućnosti: "Nekoliko postupaka za naknadu štete koje su podnele oštećene strane zbog Guglovog antikonkurentnog ponašanja već su u toku u nacionalnim sudovima."

U ponedeljak je Gugl je tužila Vlada SAD zbog poslovanja u oglašavanju. Optužen je za ilegalno monopolističko delovanje. Taj proces je u toku. Prošle nedelje, britanski regulatori su privremeno zaključili da je Gugl koristio antikonkurentne prakse kako bi dominirao tržištem tehnologije za onlajn oglašavanje.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari