• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Video o "ruskom Zakerbergu": On je zaštitio privatnost komunikacije, prvo NE vlastima rekao mnogo pre hapšenja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prve milijarde zaradio je zahvaljujući društvenoj mreži VK, nekad vrlo popularnoj u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza

  • 0
Pavel Durov Foto: Tanjug/AP
  • Osnivač Telegrama Pavel Durov izjavio je da se ne može obezbediti privatnost komunikacije za sve sem za teroriste, ili je privatna ili nije

  • Ta aplikacija za dopisivanje ima skoro milijardu korisnika u svetu

  • Osnovao ju je sa bratom

"Nije bitno koliko je drugih aplikacija za dopisivanje ako su sve loše. Telegram je najbolji na tržištu", reči su kojima Gardijan počinje svoje video predstavljanje osnivača čuvene aplikacije za dopisivanje, ruskog milijardera Pavela Durova.

"Nama je stalo do slobode. Ne možete napraviti aplikaciju za dopisivanje koja je bezbedna za svakog osim za teroriste. Ili je bezbedna ili nije", ređaju izjave koje ilustruju profesionalnu filozofiju Durova.

Durov je poznat i kao "ruski Mark Zakerberg", jer je osnovao aplikaciju VKontakte (VK) još dve hiljade desetih godina. Zahvaljujući tome zaradio je milijarde dolara i stekao popularnost.

To je po rečima Durova postala najzastupljenija društvena mreža u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Telegram Foto: Tanjug/AP

"Kada je ruska opozicija počela da koristi VK da organizuje velike proteste u Rusiji, vlast je od nas tražila da zabranimo ove grupe na mreži. Ja sam odbio", kaže Durov dok se iza njega emituje arhivski snimak sa datumom 6. decembar 2011. godine.

Posle toga je nekoliko godina bio u egzilu, posle čega je sa bratom osnovao aplikaciju za dopisivanje pod nazivom Telegram, koja je privatnost stavila na prvo mesto.

Telegram je vrlo popularan sa skoro milijardu korisnika širom sveta. Ruska vojska ga je koristila za komunikaciju u vezi sa sukobom u Ukrajini. Međutim, koristili su je i Britanci da prikažu izbijanje nemira po celoj državi. Sve to zahvaljujući enkriptovanoj komunikaciji, što druge aplikacije poput Vacapa (Whatsapp) nisu nužno imale doskora.

Zbog svega toga postao je popularan među aktivistima. Koristili su ga za proteste, sam Durov ističe, u Hong Kongu, Belarusiji i Kazahstanu.

Zaštita od "radara" učinila ga je popularnim i među kriminalcima. Deluje da upravo to najviše zasmetalo francuskim vlastima. Durov je uhapšen na osnovu toga što je "neuspešno moderirao nelegalan sadržaj", posle čega je optužen po više tačaka, između ostalog, za prodaju droge, seksualnu zloupotrebu dece, prevaru...

Kakve su posledice?

Mora da se probudio i zapitao - zašto ja? Gardijan kaže da je Durov "relativno sitna riba". Iako je bio protivnik vlasti kad su mu tražili da učini nešto što ne želi, nije široko poznat kao Mark Zakerberg ili Ilon Mask. Sve to pokrenulo je debatu na društvenim mrežama da li osnivači i direktori treba da odgovaraju za sadržaj koji razmenjuju korisnici.

Inače, Durov je uhapšen na aerodromu u Francuskoj 24. avgusta. Pušten je uz kauciju od 5 miliona evra, zabranu napuštanja zemlje i obavezu da se javlja policiji dvaput nedeljno.

(Ubrzanje.rs)

Video: Čadež najavljuje dolazak "tehnološkog džina iz Dubaija" na Ekspo 2027

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari