• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve o akviziciji Inflection-a: Koliko je Majkrosoft zapravo uložio i da li su govorkanja istinita?

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Glavnom čoveku" obećali isplate tokom deset godina

  • 0
Mustafa Sulejman Foto: Tanjug/AP
  • Svojevrsni simbol ove akvizicije postao je Mustafa Sulejman, jedan od osnivača Inflekšna (Inflection) koji je "promenio dres"

  • Nije otkrivena cena njegovog transfera

  • Prethodni investitori u Inflection AI nisu prošli tako dobro, pišu američki mediji

Kada je Majkrosoft (Microsoft) prošle nedelje objavio da je angažovao dva od tri osnivača kompanije Inflection AI, kao i većinu zaposlenih u startapu, malo se znalo o dogovoru osim što je sadržao garancije za investitore startapa, i što je tehnološki div takođe kupio prava za prodaju pristupa najmoćnijem modelu Inflection-a. Sada počinju da izlaze više detalja.

Majkrosoft je platio kompaniji Inflection AI 620 miliona dolara za neisključivo pravo prodaje pristupa modelu Inflection AI preko svoje Azure Cloud platforme tokom višegodišnjeg perioda, potvrđuju kompanije. Majkrosoft je dodatno platio 33 miliona dolara za odricanje od potraživanja povezanih sa zapošljavanjem zaposlenih u Inflectionu. Međutim, prema internom dokumentu koji je deljen sa Fast Company-jem, to je bio samo jedan aspekt sporazuma.

Deo tog ukupnog iznosa od 653 miliona dolara može biti namenjen otkupu akcija postojećih akcionara Inflection-a, kojima je garantovano 1,50 dolara za svaki dolar akcija koje poseduju. Prema dokumentu, Inflection planira da izdvoji 380 miliona dolara u tu svrhu.

Nijedna od kompanija nije otkrila vrednost paketa nadoknade koji je Majkrosoft dodelio Mustafi Sulejmanu, osnivaču i bivšem izvršnom direktoru Inflection-a, koji sada vodi odeljenje za "potrošačku" veštačku inteligenciju u Majkrosoftu. Paket nadoknade zasnovan je na "tržišnoj ceni osobe takvog kalibra", piše portal, dalje - na iznosu akcija koje poseduje u Inflectionu, i na proceni njegovih budućih performansi i performansi njegovog odeljenja u Majkrosoftu, navodi izvor medija upućen u sporazum.

Sulejman će navodno biti plaćen u plati, bonusima za performanse i akcijama Microsofta koje će mu se isplaćivati tokom perioda od 10 godina, što je informacija koju su i Majkrosoft i Inflection odbili da komentarišu.

Nakon što se uzmu u obzir naknada za licenciranje modela, naknada za odricanje, kao i nadoknade za izvršne direktore i zaposlene, sporazum između Microsofta i Inflectiona verovatno vredi više od 1 milijarde dolara, tvrdi izvor s direktnim saznanjima o sporazumu, koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer uslovi sporazuma nisu javno objavljeni.

Investitori Inflection-a nisu prošli tako dobro. Oni koji su učestvovali u prvom krugu finansiranja Inflectiona obećali su povrat od 1,50 dolara na svaki dolar koji su uložili u Inflection, tvrdi izvor upućen u sporazum. Inflection AI će sada funkcionisati kao B2B davalac licence za model Inflection AI. Investitori koji su učestvovali u drugom krugu investiranja u junu prošle godine dobili su garanciju povrata od 1,10 dolara na svaki uloženi dolar, rekao je izvor. Međutim, nova B2B verzija Inflectiona ima daleko manji potencijalni povrat od originalnog Inflectiona, koji je bio procenjen na 4 milijarde dolara.

Ni Microsoft ni Inflection nisu želeli da detaljno objasne nadoknade (ili broj) zaposlenih Inflectiona koji su prešli u Microsoft, niti vrednost paketa nadoknade koji je dodeljen suosnivaču Inflectiona, Karenu Simonjanu, koji će pomoći Sulejmanu u vođenju odeljenja za potrošačku veštačku inteligenciju.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari