• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Studenti iz Pirota osmislili aplikaciju za rano otkrivanje ravnih stopala: Prvo mesto na Hakatonu i Mejkatonu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aplikacija ArchFix u septembru se očekuje na domaćem tržištu, dok se verzija za tržište Evrope očekuje do 2026. godine

  • 0
Pirot, aplikacija ArchFix Foto: Aleksandar Ćirić
  • Studenti iz Niša usmerili se na rešavanje globalnog problema

  • Ravna stopala pogađaju 65 odsto mališana u svetu

  • Startap pokrenut u saradnji studenata dvaa fakulteta

Studentski startap koga čine studenti elektronike i medicine, inače poreklom svi iz Pirota, osmislio je aplikaciju koja omogućuje blagovremeno otkrivanje deformiteta stopala kod dece, ravnih tabana, što je pojava koja, saznali su, pogađa 65 odsto mališana širom sveta.

Jedan od osnivača ovog startapa Lazar Krstić, o čijoj su se aplikaciji veoma pohvalno izjasnili i stručnjaci sa klinike u Tiršovoj, kaže nam da su na ideju za pokretanje i pravljenje aplikacije došli isprva kako bi učestvovali na višednevnom skupu informatičara Hakaton i Mejkaton, na niškom Elektronskom fakultetu.

"Sa radom smo krenuli marta 2023. godine kada smo čuli za Hakaton i Mejkaton - Personalizovana medicina, i zajedno sa mojim drugarima Aleksom, Milošem i Lazarom smo došli na ideju da razvijamo aplikaciju koja bi prepoznala na vreme ravna stopala. U razgovoru sa doktorima iz Pirota došli smo do informacije da čak 65 posto dece širom sveta ima ravna stopala i tako smo pionuli na razvijanje aplikacije koja će biti od pomoći i lekarima, ali i roditeljima, i to kako bi se na vreme radilo na korekciji uočenih odstupanja.

Aplikacija funkcioniše tako što na osnovu otiska stopala detektuje stepen deformiteta stopala i na osnovu toga dalje se ide ka rešavanju tog problema. Aplikacija se zove ArchFix i u septembru treba da je lansiramo za naše tržište, dok će verzija za tržište Evrope biti dostupna do 2026. godine", kaže Lazar, koji je inače zadužen za usavršavanje algoritma aplikacije.

Direktor ove studentske kompanije Dimitrije Zdravković, inače student medicine, kaže da je trenutno u toku prikupljanje otisaka kod školske dece, konkretno u Pirotu u OŠ "Vuk Karadžić", a do sada je prikupljeno više od 400 otisaka dece, uz pisanu dozvolu i pristanak roditelja.

"Podaci i medicinske studije govore da je problem ravnog stopala u porastu, tako da je jako bitno da roditelji na vreme krenu sa rešavanjem ovog problema kod dece. Problem je često zanemaren jer su vežbe i lečenje ravnog stopala dugotrajan proces. Zato mi omogućujemo ovom aplikacijom da roditelj u kućnim uslovima, skenira otisak, na osnovu postojećih medicinskih metoda izračunava se deformitet i onda se daju vežbe koje dete treba da radi. Roditelj može da prati napredak, a ako se ne registruje napredak, onda aplikacija šalje podsetnik da roditelj treba da konsultuje lekara kako bi problem bio rešen", objašnjava Dimitrije.

Ova aplikacija osvojila je prvu nagradu na  Hakatonu.

(Ubrzanje.rs / A. Ćirić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari