• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Startap Astroscale dobio posao čišćenja Zemljine orbite: Kineska raketa se raspala i ostavila 700 krhotina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Letelicu će opremiti tehnologijom robotske ruke

  • 0
Svemir, AI Foto: Shutterstock.com

Akcije japanskog startapa Astroscale u ponedeljak su poskupele čak 19 posto nakon što je kompanija koja sprovodi operacije u svemiru objavila da će potpisati ugovor vredan 73,4 miliona evra (12 milijardi jena) sa japanskom svemirskom agencijom.

Astroscale je saopštio da će u utorak potpisati petogodišnji ugovor o uklanjanju otpada iz Zemljine orbite sa Japanskom agencijom za istraživanje svemira (JAXA).

Tom prilikom će razviti novu svemirsku letelicu pod nazivom ADRAS-J2, koju će opremiti tehnologijom robotske ruke za hvatanje svemirskog otpada. Cilj je započeti s prikupljanjem otpada do marta 2029. godine, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi HRT.

Svemirski otpad sve više postaje rizik za misije u svemiru, s obzirom na to da je broj satelita u orbiti naglo porastao.

Najnoviji slučaj u kojem je povećan rizik od sudara svemirskog otpada i satelita uzrokovala je kineska raketa koja se raspala u svemiru početkom avgusta, a stvorila je više od 700 komada novih krhotina koje sada kruže u Zemljinoj orbiti.

(Ubrzanje.rs)

Video: Miloš je nakon posla radio na aplikaciji koja pomaže osobama sa invaliditetom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari