• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Open AI brine da bi korisnici mogli da se vežu za ChatGPT: Okolnosti podsećaju na film "Ona", sa tužnim krajem

Vreme čitanja: oko 1 min.

ChatGPT oponaša ljudske reakcije, ume i da proceni emocionalno stanje govornika

  • 0
Joaquin Phoenix, HER Foto: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia
  • Već je poznato da pojedinci oformljuju "veze" sa četbotovima

  • Kontakt glasom sa AI asistentom može biti koristan za usamljene, ali može smanjiti potrebu za drugim ljudima, upozoravaju iz kompanije

  • Glavni junak filma "Ona" kojeg su se neki prisetili nakon izveštaja OpenAI, ostaje slomljenog srca

Kompanija OpenAI brine da bi korisnici mogli da se previše emotivno vežu za njegovog AI asistenta Čet Dži-Pi-Ti (ChatGPT) i čak razviju zavisnost zbog njegovog glasa koji je veoma nalik ljudskom.

Kako se navodi u izveštaju kompanije, korisnici bi mogli da stvore "socijalne odnose sa veštačkom inteligencijom i tako smanje potrebu za odnosima sa drugim ljudima".

Firma dodaje da ova situacija može da bude povoljna za ljude koji su usamljeni, ali i da istovremeno utiče na "zdrave ljudske odnose".

Slušanje informacija od AI bota koji zvuči kao čovek bi moglo da navede ljude da previše veruju veštačkoj inteligenciji, a to je opasno, pošto i AI ima sklonost ka greškama.

Neki ljudi već formiraju ono što opisuju kao romantične veze sa AI četbotovima, što izaziva zabrinutost stručnjaka za odnose, prenosi CNN.

Napredni glasovni režim Čet Dži-Pi-Ti zvuči neverovatno realistično. Reaguje u realnom vremenu i oponaša ljudske reakcije kao što je smeh, a ume i da proceni emocionalno stanje govornika na osnovu tona njegovog glasa.

Mnogi porede novu AI alatku sa digitalnim asistentom iz filma "Ona"(Her) u koji se zaljubljuje glavni junak.

Priča nema srećan kraj, pošto na kraju glavni junak ostaje slomljenog srca nakon što sazna da AI asistent ima "veze" i sa stotinama drugih korisnika.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari