• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ivan napravio Terminatora u prirodnoj veličini: U koroni se usmerio na hobi, sledeći na listi jedan superheroj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naredni projekat biće, kako kaže, sinu za ljubav

  • 0
Terminator veštačka inteligencija Foto: Sarunyu L / Shutterstock.com
  • Kragujevčanin se posvetio 3D modeliranju, nada se da će hobi uskoro prerasti u posao

  • Spaja svoja znanja iz mašinstva, programiranja i elektronike

  • Prilikom rada na projektima može da računa na pomoć prijatelja

Inženjer informatike u mašinstvu iz Kragujevca Ivan Simović (42) prvi put je krenuo sa 3D modeliranjem još u srednjoj školi, pre više od dvadeset godina. Pandemija ga je motivisala da se ozbiljnije posveti 3D štampi, kada je, radeći od kuće, kupio svoj prvi 3D štampač.

"U tom periodu sam dosta vremena provodio radeći od kuće, i to me je navelo da kupim svoj prvi 3D štampač i krenem da se bavim ovim hobijem", kaže Ivan dodajući da u tom trenutku nije mogao ni da zamisli gde će ga to odvesti kroz par godina.

Iako trenutno nije preduzetnik, nada se da će jednog dana ovaj hobi pretvoriti u ozbiljan posao. Kombinuje svoje znanje iz mašinstva, programiranja i elektronike kako bi pretočio ideje u stvarnost.

"Za nešto ozbiljnije potrebno je dosta investiranja u prateću opremu, radno okruženje i slično", objašnjava Ivan dodajući da su materijali za 3D štampanje ključan deo svakog projekta, a da kvalitetni materijali nisu uvek lako dostupni.

Jedan od najneobičnijih projekata koje je realizovao bio je model T-800 iz filma "Terminator 2 – Judgment Day" iz 1991. godine, u prirodnoj veličini.

"Moj prijatelj Duško Radmilo (Monte Kristo) je veliki ljubitelj tog filma i na njegov upit, ja sam se vrlo rado upustio u tu avanturu. Ceo projekat je trajao par meseci, uz dosta rada, truda i inženjerskog iskustva, projekat je uspešno realizovan", priseća se.

Teško mu pada odvajanje od kreacija.

"T-800 je definitivno nešto posebno za mene, jer sam na njemu radio baš predano do najsitnijeg detalja. Deo mene je definitivno otišao sa njim", priznaje Ivan.

Još uvek za sebe nije napravio ništa što bi želeo, jer stalno radi na novim idejama i projektima, odlažući realizaciju sopstvenih želja.

U planu mu je sledeći veliki projekat – Ajronmen u prirodnoj veličini, inspirisan ljubavlju njegovog sina prema Marvel univerzumu.

Imam na umu da uradim Ajronmena u prirodnoj veličini, sa dosta elektronike, osvetljenja, specijalnih efekata, mehanike", otkriva Ivan: "Moj sin Vojin je ljubitelj Marvela, tako da će ovo najverovatnije završiti kod njega u sobi.

Iako većinu svojih projekata realizuje sam, ističe podršku prijatelja i kolega kada se suoči sa specifičnim stručnim izazovima.

(Ubrzanje.rs/Bizlife)

Video: Da li veštačka inteligencija zna gde je Džon Konor?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari