Australija će premestiti tajne podatke u Amazonov klaud: Tesna saradnja obaveštajaca dve zemlje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prethodno je potpisan ugovor sa Amazonovom podružnicom AWS

Foto-Ilustracija: Shutterstock, Tanjug/AP
  • Unapređuje se saradnja odbrambenih snaga dve zemlje

  • Načinjen vitalni korak za zajedničke projekte Kanbere i Vašingtona

  • Ministar odbrane Australije ocenjuje da će na ovaj način biti povećana bezbednost obaveštajnih podataka Australije 

Australijski zvaničnici objavili su da će ta država premestiti svoje tajne obaveštajne podatke u Amazonov "oblak" (klaud) pošto je vlada u Kanberi potpisala ugovor u vrednosti od 1,24 milijarde evra sa Amazonovom podružnicom AWS.

Ministar odbrane Australije Ričard Marls je izjavio početkom meseca da će ovaj sporazum unaprediti saradnju odbrambenih snaga Australije sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, pomenuta saradnja i deljenje podataka je vitalno za zajedničke projekte Kanbere i Vašingtona, kao što su borbeni avion F-35A.

On je naveo da će prelazak na usluge AWS povećati bezbednost obaveštajnih podataka Australije koji se koriste za odbranu zemlje, prenosi Tanjug.

Generalna direktorka australijske obaveštajne agencije ADS, zadužene za sajber bezbednost i prikupljanje elektronsknih obaveštajnih podataka iz inostranstva, Rejčel Nobl je najavila da će obaveštajci sve više koristiti alate veštačke inteligencije (AI).

Ministar odbrane Australije Ričard Marls / Foto: Roslan RAHMAN / AFP / Profimedia

Amazonovo odeljenje za računarstvo u oblaku AWS je u prvom kvartalu 2024. zabeležilo prihod od 25 milijardi dolara zahvaljujući velikoj potražnji za veštačkom inteligencijom.

Izvršni direktor Amazona Endi Džesi objavio je sredinom aprila svoje godišnje pismo akcionarima u kome je najavio da će firma udvostručiti ulaganja u AI, preneli su mediji.

Džesi u pismu predviđa da će Amazonova usluga računarstva u "oblaku" biti važan faktor u bumu veštačke inteligencije širom sveta.

(Ubrzanje.rs)