Četvrtina adolescenata igra onlajn igrice bar četiri sata dnevno: Deca zanemaruju druge aktivnosti i obolevaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Alarmatno upozorenje SZO u vezi sa korišćenjem društvenh mreža

Foto: Shutterstock
  • Ispitivanje urađeno na uzorku od 280.000 mališana iz Evrope, Centralne Azije i Kanade

  • U Evropi najlošije navike pokazale devojčice iz Rumunije

  • Najmanje uticaja društvene mreže ostvarile na dečake u Holandiji

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na visok porast problematične upotrebe društvenih mreža među tinejdžerima Evrope, koje može  štetno uticati na njihov mentalno zdravlje.

Evropsko predstavništvo te organizacije ujedno je upozorilo na podatak da je jedan od deset adolescenata u riziku da razvije zavisnost od onlajn igranja.

U obraćanju od prošle srede istakli su da je jasno da se mora reagovati odmah i u kontinuitetu kako bi se okrenuo tok potencijalno štetnog korišćenja društvenih medija za koju se pokazalo da dovodi do depresije, maltretiranja, anksioznosti i loših rezultata u školi, izjavio je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Simptomi nalik na zavisnost i nesposobnost kontrolisanog korišćenja, zanemarivanja drugih aktivnosti ili uviđanja posledica u svakodnevici, kao rezultat prekomerne upotrebe mreža.

U 2022. godini, 11 odsto adolescenata (13 odsto devojčica i devet odsto dečaka) pokazalo je znakove problematičnog korišćenja društvenih mreža, u poređenju sa sedam odsto, prema podacima četiri godine ranije.

Podaci su dobijeni u istraživanju koje je obuhvatilo 280.000 dece, od 11, 13 i 15 godina, iz 44 zemlje u Evropi, Centralnoj Aziji i Kanadi.

Ova pojava je najraširenija među adolescentkinjama iz Rumunije, uzrasta od 13 i 15 godina, sa 28 odsto pogođenih, a najmanja je među tinejdžerima iz Holandije, kod kojih je samo tri odsto pokazalo simptome.

Trećina adolescenata igra onlajn igrice svakodnevno, a njih 22 odsto najmanje četiri sata, podaci su SZO, prenosi AFP.

Oko 12 odsto od ukupnog broja su u riziku od kockanja, koje češće pogađa dečake - sa 16 odsto u odnosu na sedam odsto devojčica.

"Ključno je da preduzmemo korake da sačuvamo omladinu i da je usmerimo na bezbedno korišćenje digitalnih alata, kao i da ih opremimo da prave informisane izbore u svojim onlajn aktivnostima", ističu čelnici SZO.

(Ubrzanje.rs)