Postigao ono što je pošlo za rukom samo još dvema osobama na svetu: Zakerberg "ušao u klub"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na dobrom je putu da uđe u istoriju, što bi se moglo desiti već početkom sledeće decenije

Foto: Tanjug/AP
  • Zakerberg je milijarder već od svojih dvadesetih godina

  • Ispred njega po bogatstvu nalaze se Bezos i Mask

  • Prema trenutnim pokazateljima, čini se da će prvi bilioner postati Mask

Mark Zakerberg (40) u društvo svetskih milijardera ušao je još 2008. godine i od tada njegovo bogatstvo konstantno raste. Prema nekim analizama, ako njegovo bogatstvo bude raslo sličnom brzinom, jednom bi mogao probiti granicu čak i od bilion dolara.

Trenutno je Ilon Mask najbogatiji čovek na svetu, te njegovo bogatstvo, prema Bloombergovom indeksu milijardera, iznosi čak 265 milijardi dolara, dok se na drugom mestu nalazi Džef Bezos, koji je težak 216 milijardi dolara. Ovom odabranom društvu osoba koje na računima, odnosno kroz deonice i druge oblike prihoda imaju više od 200 milijardi dolara, pridružio se upravo Mark Zakerberg. On je sada treća najbogatija osoba na svetu, a ako Metine deonice nastave s rastom uskoro bi mogao zapretiti Bezosu i "napasti" i Maska.

Njegovo bogatstvo u najvećem delu dolazi od udela u Meta Platforms holdingu, koji obuhvata neke od najpopularnijih društvenih mreža i platformi na svetu - Fejsbuk (Facebook), Instagram, Vacap (WhatsApp) i Treds (Threads), a cena deonice Mete ove godine porasla je za više od 62 odsto, dok je Zakerbergovo bogatstvo u 2024. poraslo za više od 72 milijarde dolara, piše Zimo, pozivajući se na Fortune.

Uz takav prosečan godišnji rast, Zakerberg bi prema ranijem izveštaju Informa Connect Academy-ja mogao postati bilioner početkom sledeće  decenije.

U čemu leže glavni razlozi takvog uspeha i rasta cena deonica kompanije, kao i njegovog ličnog bogatstva, Zakerberg je objasnio u jednom nedavnom gostovanju u podkastu Acquired. Tada je rekao kako će njegova kompanija pobediti, ako budu učili brže od konkurenata.

"Radićemo bolje proizvode od drugih kompanija zato što ćemo ih predstaviti rano ili prvi. Tako brže učiš", objasnio je strategiju koja je očito vrlo uspešna.

Treba naglasiti kako predviđanja ICA kažu kako bi, prema trentnom stanju, Mask ipak ranije trebalo da probije granicu jednog biliona, što bi moglo biti već 2027. godine.

Iako su ova predviđanja zanimljiva i bazirana na dosadašnjem poslovanju i rastu cena deonica kompanija i bogatstva Marka Zakerberga i Ilona Maska, jasno je kako se stvari na berzama mogu brzo promeniti, pa i predviđanja u vezi sa prvim bilionerom.

(Ubrzanje.rs)