Snimak štampanja 3D modela krave: Mašinski inženjer objašnjava kako radi, može da se koristi i za dronove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj štampač radi sa plastikom, ali postoje i drugi modeli koji rade sa drugim materijalima

  • Dvadeseta savremeno opremljena učionica otvorena je u ponedeljak u Kraljevu, kao prvi Mejkers lab u jednoj poljoprivrednoj školi

  • Među opremom istakao se 3D štampač, čiji je rad predstavio mašinski inženjer Stefan Pajović

  • Veruje da je blizu čas kada će se štampati uz pomoć veštačke inteligencije

U tek otvorenom Mejkers labu u Poljoprivredno-hemijskoj školi "Dr Đorđe Radić" među savremenom opremom predstavljen je i jedan 3D štampač. U času otvaranja pred prisutnima štampao se model jedne životinje. U razgovoru za Ubrzanje.rs asistent sa Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu Stefan Pajović govorio je o tehnološkoj inovaciji koja je privukla pažnju mnogih.

mast. inž. maš Stefan Pajović / Foto: B. P.

"Trenutno štampamo model jedne kravice. Možemo da uradimo bilo koji model, bilo čega. Taj fizički deo sutra može da se koristi kao neki nastavni materijal, u promotivne svrhe, mogu da se rade makete mašina, nekih delova itd. Može da se koristi za dronove, za štampanje nosača, gde će se postavljati kamere...", objašnjava dodajući da su 3D model na ekranu i fizički model u nastajanju neodvojivi delovi celine.

"Pre svega morate da imate 3D model, tj. digitalni fajl. Možete da ga izradite sami ili potražite u onlajn bazama, a možete i da ga skenirate", dodaje.

Ističe da predstavljeni model radi sa plastikom, ali da za druge materijale postoje drugi štampači.

Kaže nam i da predstavljeni model iako vrlo napredan za pojam onih koji su upoznati samo sa "običnim štampačima", ipak nije zasnovan na veštačkoj inteligenciji. Mišljenja je da to vreme dolazi velikom brzinom.

"Mislim kako veštačka inteligencija bude napredovala da ćemo doći do toga da joj tražimo - daj mi 3D model nekog specifičnog oblika", navodi.

Na otvaranju Mejkers laba prisustvuje i kao jedan od članova inovacionog inkubatora Kvink koji se nalazi u Kraljevu.

"Krenulo se od srednjih škola sa inovacijama, posle se prelazi na fakultete i nakon svega toga svršeni studenti će imati znanja za pokretanje sopstvenih startapa", objašnjava vezu između Mejkers labova i Kvinka.

(Ubrzanje.rs)