• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudija koji "gasi" Iks: Kompanija objavila dokument-ucenu, nazvali ga "sramotom za pravosuđe"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Advokati preinačili odluku donetu u aprilu

  • 0
Alexandre de Moraes Foto: Fotoarena / ddp USA / Profimedia
  • Sudija Vrhovnog suda u Brazilu tražio je da neki nalozi budu blokirani

  • Mask je to nazvao cenzurom

  •  Navodno je pretio i jednom predstavniku platforme

Društvena mreža Iks objavila je "obustavu operacija" u Brazilu, koji odmah stupa na snagu, zbog onog što su nazvali cenzurom tamošnjeg sudije Aleksandrea de Moraesa (Alexandre de Moraes).

Iz Iksa (X), koji je u vlasništvu milijardera Maska, tvrde da je sudija tajno pretio hapšenjem jednom od predstavnika kompanije ukoliko ne pristanu da povuku deo sadržaja sa platforme.

Ovaj medijski gigant objavio je dokumenta koja je navodno potpisao Moraes, u kojima se kaže da će predstavnicu Iksa Rejčel Nova Konsejso (Rachel Nova Conceicao) kazniti novčano i hapšenjem ukoliko platforma u potpunosti ne ispuni njegova naređenja.

"Da bismo zaštitili bezbednost zaposlenih, doneli smo odluku da prestanemo sa radom u Brazilu. Odluka stupa na snagu odmah", saopštavaju iz Iksa.

Vrhovni sud Brazila rekao je za Rojters da se neće izjašnjavati o situaciji i neće potvrditi niti negirati autentičnost dokumenta koji je objavio Iks. Platforma ostaje dostupna građanima te zemlje, dodali su iz Iksa.

Ranije ove godine, Moraes je naredio Iksu da blokira određene naloge, dok istražuje takozvane takozvanu digitalnu miliciju koja je optužena za širenje lažnih vesti i poruke mržnje, tokom vlade bivšeg predsednika krajnje desnice Žaira Bolsonara.

Žair Bolsonaro Žair Bolsonaro / Foto: Tanjug/AP

Moraes je postavio pitanje Masku ranije ove godine, nakon što je milijarder rekao da bi reaktivirao naloge na Iksu za koje je sudija tražio da budu blokirani. Mask je takvo postupanje nazvao neustavnim. Advokati Iksa ipak su u aprilu izjavili Vrhovnom sudu da su "operativni propusti" omogućili da ti nalozi ostanu aktivni. Sve to došlo je nakon što je Moraes zatražio od Iks-a da objasni zašto nije u potpunosti poštovao njegove odluke.

Mask je u objavama na platformi Iks u subotu nazvao Moraesa "sramotom za pravosuđe" i rekao da kompanija nije mogla pristati na sudijine "tajne zahteve za cenzuru i predaju privatnih informacija."

(Ubrzanje.rs)

Video: Za dve godine veštačka inteligencija će promeniti poslovni svet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari