• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Begović u inovacionom centru u Torontu, gde se uzdižu startapi: "Ovde se spajaju investitori i jednorozi"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka istakla da je grad koji posećuje mesto gde se spajaju ideje, kapital i intelektualna svojina

  • 0
Jelena Begović Foto: Tanjug/AP/NITRA/ZORAN PETROVIĆ
  • VentureLab podržava razvoj startapa koji se bave stvaranjem inovativnog hardvera i softverskih rešenja

  • Veruje se da je saradnja sa tim inovacionim centrom važna za razvoj visokotehnološkog sektora u Srbiji

  • U poseti se razgovaralo o unapređenju saradnje pre svega u oblasti veštačke inteligencije i biotehnologije

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posetila je VentureLAB u Torontu, jedan od vodećih inovacionih centara u Kanadi, sa ciljem jačanja saradnje u oblasti visokih tehnologija i inovacija.

VentureLAB je centar specijalizovan za podršku startapima koji biraju Kanadu da bi razvili tehnološke gigante bogate intelektualnom svojinom, koji stvaraju inovativan hardver i softverska rešenja spremna za rast, transformišu zajednice i uspostavljaju plan za održiviji i inkluzivniji tehnološki ekosistem.

Begovićeva, u okviru zvanične posete Kanadi sastala se sa liderima VentureLAB-a kako bi razgovarali o mogućnostima zajedničkih projekata sa ciljem razmene znanja i iskustava, posebno u sektorima veštačke inteligencije i biotehnologije, kako bi se ubrzao razvoj inovacionog ekosistema u Srbiji.

"Ovo je jedna od centralnih organizacija, koja podržava startap ekosistem i sprema kompanije za globalno tržište", rekla je ministarka.

Istakla je da se tu spajaju investitori i buduće kompanije "jednorozi", i zajedno se spremaju da osvoje svetsko tržište.

"Veliko mi je zadovoljstvo da imamo priliku da u ime Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija razgovaramo, da razmenimo iskustva i da na neki način povežemo i srpsku startap zajednicu sa ovako jednom sjajnom i izuzetno uspešnom organizacijom", dodala je ona.

Toronto i jeste mesto gde se, podsetila je, kapital, ideje i intelektualna svojina susreću na jednom mestu.

"Na taj način se jača ekonomija Kanade i smatram da ovaj recept treba da primenimo na manjoj skali i za Srbiju. Velika mi je čast što smo danas gosti Venture LAB-a i direktora Hju Čaua", zaključila je ministarka Jelena Begović.

Direktor Hju Čau zahvalio je Begovićevoj na poseti VentureLAB-u i Torontu.

"Kanada jeste centar razvoja veštačke inteligencije, imamo neke od najvećih stručnjaka na svetu koji su poreklom Kanađani. VentureLab je hardtek inovacioni centar Kanade i veoma nas raduje što smo danas imali priliku da ugostimo srpsku ministarku i izuzetno smo uzbuđeni zbog razgovora koji slede o tome kako možemo dalje da sarađujemo, posebno u investiranju u zajedničke projekte, istraživanja, kolaboraciji i partnerstvima", istakao je on.

Kako je rekao, "imamo veoma jak uticaj ovde u Kanadi i radujemo se da budemo partneri Srbiji u budućnosti".

Saradnja sa VentureLAB-om predstavlja važan korak u daljem razvoju visokotehnološkog sektora u Srbiji, omogućavajući srpskim inovatorima pristup globalnoj mreži i resursima koji će ubrzati komercijalizaciju njihovih ideja.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari