• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trećina firmi EU sile koristi veštačku inteligenciju: Predvodnici očekivani, ovaj sektor šokirao skepticizmom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Među kompanijama koje bi očekivano koristile veštačku inteligenciju u poslovanju, ima i kompanija iz farmaceutske industrije, tekstile, odevne...

  • 0
Inženjer građevina gradilište Foto: Shutterstock

U Nemačkoj 27 odsto kompanija koristi alate veštačke inteligencije (AI), što je dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu kada je taj procenat iznosio 13,3 odsto, navodi se u objavljenom izveštaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Podaci pokazuju da dodatnih 17,5 odsto kompanija u Nemačkoj planira da koristi veštačku inteligenciju u narednim mesecima, dok približno 20 odsto trenutno ne razmišlja o usvajanju AI.

"Trend prihvatanja veštačke inteligencije će se verovatno ubrzati. Kompanije očekuju da će upotreba veštačke inteligencije povećati njihovu produktivnost za više od 10 odsto", prokomentarisao je šef istraživanja IFO Klaus Volrabe, prenosi Tanjug.

Broj nemačkih kompanija koje koriste veštačku inteligenciju u svojim poslovnim procesima porastao je u skoro svim sektorima.

Više od 33 odsto kompanija u automobilskoj, elektronskoj, farmaceutskoj, tekstilnoj i odevnoj industriji već koristi AI.

U oglašavanju i istraživanju tržišta taj procent iznosi 72 odsto, među pružaocima IT usluga 60 odsto, u sektoru maloprodaje 22 odsto.

Najveći udeo skeptika koji trenutno ne razmatra usvajanje AI je registrovan u građevinskom sektoru i iznosi 42 odsto, kao i u sektoru ugostiteljstva 40 odsto.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari