Šansa za srpske startape: Otvoren NINJA akcelerator, prilika za izlazak tehnoloških rešenja na azijsko tržište

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poseban fokus na Japan i jugoistok kontinenta

Foto: Shutterstock/Rawpixel.com
  • NINJA akcelerator je namenjen tehnološkim startapima koji se nalaze u fazi skaliranja na inostrana tržišta i koji žele da plasiraju svoje proizvode i u Aziji

  • Većina domaćih startapa zapravo je usmerena na EU, SAD i uopšte zapadno tržište

  • Prijave za su otvorene do 17. novembra

Startapi u Srbiji imaju priliku da kroz NINJA akceleratorski program dobiju mentorsku podršku i direktan pristup potencijalnim partnerima i investitorima na azijskim tržištima. Akcelerator realizuju ICT Hub i Inicijativa Digitalna Srbija u partnerstvu sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Cilj je da domaći startapi u fazi intenzivnog rasta dobiju podršku za širenje na međunarodna tržišta, sa fokusom na Aziju, posebno na Japan i Jugoistočnu Aziju. Prijave za startape su otvorene do 17. novembra na www.dsi.rs/ninja.

Prema podacima istraživanja Startap skener, više od 84 odsto srpskih startapa odlučuje se za dalju internacionalizaciju, ali su uglavnom usmereni na EU, SAD i druga zapadna tržišta. Azija, usled nedovoljne informisanosti o mogućnostima za razvoj na ovom tržištu, često ostaje izvan radara, stoji u zajedničkom saopštenju.

"JICA je posvećena podršci ekonomskom razvoju Srbije i Zapadnog Balkana kroz inovativne projekte, u skladu sa naporima srpske Vlade da unapredi startap ekosistem. Kroz NINJA program, cilj nam je da osnažimo srpske startape kako bi se bolje pozicionirali na međunarodnim tržištima i uspostavili dugoročna partnerstva sa ključnim igračima u Aziji", rekao je pomoćnik rezidentnog predstavnika kancelarije JICA za Balkan Jošiaki Nagata.

Jošiaki Nagata / Foto: JICA

NINJA (Next INnovation with JApan) program pruža srpskim startapima mogućnost da kroz deset nedelja rada sa međunarodnim i domaćim ekspertima dobiju podršku za internacionalizaciju svog poslovanja. Ovaj program nije samo prilika za mentorsku podršku već i za konkretno povezivanje sa ključnim akterima azijskog tržišta. Uz tematske radionice, 1 na 1 sesije sa mentorima i konsultacije sa različitim stručnjacima, startapi će imati priliku da prisustvuju specijalnim događajima i saznaju više o tome kako da prošire svoje poslovanje na azijsko tržište, koje su dobre prakse i kako to učiniti iz Srbije.

"Internacionalizacija je ključni korak za sve startape koji teže da kreiraju uspeh na globalnom nivou. Drugo izdanje NINJA akceleratora je važno za naš ekosistem jer ima za cilj da pokaže startapima šta je sve moguće uraditi u Aziji i kako da pristupe potencijalnim korisnicima na tom tržištu. Želimo da osnažimo domaće startape da se bolje pozicioniraju na globalnoj sceni i izgrade trajne veze sa azijskim partnerima, koji mogu da ubrzaju njihov razvoj", izjavila je generalna direktorka Inicijative Digitalna Srbija Tanja Kuzman.

Tanja Kuzman / Foto: Branislav Nenin

"Ponosni smo što zajedno sa JICA-om i Inicijativom Digitalna Srbija omogućavamo startapima direktan pristup azijskim investitorima i tržištima. Verujemo da ovakav vid međunarodne saradnje doprinosi rastu domaćeg startap ekosistema. Azijsko tržište donosi veliku bazu korisnika sa visokom stopom korišćenja tehnologija i pruža ogromne mogućnosti za naše startape iz različitih sektora",  izjavio je izvršni direktor ICT Hub-a Kosta Andrić.

Kosta Andrić / Foto: Monika Pavlović

Završnicu NINJA programa čini Demo dan koji će se održati u februaru 2025. godine, kada će startapi predstaviti svoje projekte pred međunarodnim investitorima i stručnjacima, a nakon toga će najuspešniji od njih imati priliku da posete Japan i u praksi primene stečena znanja.

NINJA akcelerator je namenjen tehnološkim startapima koji se nalaze u fazi skaliranja na inostrana tržišta i koji žele da plasiraju svoje proizvode i u Aziji. Prijave za startape su otvorene do 17. novembra do kraja dana na www.dsi.rs/ninja.

Partneri ovog globalnog projekta su ABeam Consulting Ltd. i japanski startap inkubator, Tsucrrea.

(Ubrzanje.rs)